tag:blogger.com,1999:blog-57571213401318631922024-03-05T18:27:07.153+01:00Tijm & SuikerbietWelkom op mijn blog voor een leuke tip of een goed recept. Soms een chic gerecht, soms een eenvoudig hapje, maar altijd lekker!Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.comBlogger520125tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-72117416563929322752013-04-22T13:20:00.002+02:002013-04-22T13:20:59.886+02:00Wij maken palak, of paneer, dat is hetzelfde…
Wie zich in de Indiase keuken verdiept komt vroeg of later het ingrediënt paneer tegen, een zelf gemaakte kaas. Het is een veelgebruikt voedingsmiddel dat je eenvoudig zelf kunt maken en het is bovendien breed inzetbaar.
Ik heb het voor de tweede keer gemaakt en was tevreden over het resultaat.
Ik gebruikte één liter volle melk, twee deciliter slagroom en 3 eetlepels azijn. (In plaats vanTheohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-68363761576306032142013-04-14T13:04:00.000+02:002013-04-14T13:04:41.603+02:00Mijn chicken korma
Ik heb een boek gekocht van Sanjeev Kapoor, Mastering the art of Indian cooking. De Indiase keuken blijft me boeien, ik heb zulke lekkere dingen gegeten. Maar over dit boek wil ik het nu niet hebben, dat komt later wel. Ik noem het hier alleen omdat het me weer aan het zoeken en proberen bracht.
Op het internet vond ik een recept waar ik wel vertrouwen in had. Ik kocht een stuk lamsvlees Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-39590351002337948272013-04-07T22:43:00.000+02:002013-04-08T09:47:06.211+02:00And the winner is...
Nee, zo ging het niet, maar ik kreeg wel een Liebster Award Nell Nijssen van Eetplezier! Wat leuk dat mijn blog gewaardeerd wordt en dat dat op deze wijze vorm krijgt.
Het is alweer een dag of veertien stil geweest op mijn blog. Mijn schoonzusje ligt ongeveer even lang op de Intensive Care van het AMC. Dat levert zenuwslopende tijden op en geen uitzicht op verandering. Maar goed, aan de Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-11858064557866467342013-03-31T15:43:00.001+02:002013-03-31T15:43:10.552+02:00Moeders paascupcakesHeerlijk bij de thee en mooi om te zien! Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-38602568302388963102013-03-24T12:45:00.001+01:002013-03-24T12:45:35.679+01:00Zelf yoghurt maken
Ik luisterde op deze zondagochtend naar de pianist Brendel die Schubert speelde. Terwijl ik op de bank zat vroeg ik me af of Schubert ook yoghurt gegeten heeft.
De volgende associatie was dat ik nog wat te schrijven had. Zo zit ik dus nu achter de computer en probeer mijn gedachten aan elkaar te breien.
Het begon een paar weken geleden in Het Kookpunt. Ik liep langs een stelling en Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-66404256814547467672013-03-21T08:00:00.000+01:002013-03-21T10:08:00.905+01:00Chili con carne
‘Het is een schatje’ zei mijn moeder.
Ze sprak niet over mij maar over Lorraine Pascale en ze nam haar boek Home cooking made easy mee naar de kassa.
Ik had nog nooit van Lorraine gehoord of haar gezien. Nu ik haar boek zo eens doorblader moet ik zeggen dat er een paar hele leuke dingen tussen staan. Natuurlijk, zoals bij alle nieuwe sterren aan het culinaire firmament komt ook in Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-40762265382097730362013-03-17T21:59:00.000+01:002013-03-24T15:17:21.684+01:00Chouquettes
Nostalgie is de nobelste van alle verdriet, schreef Nabokov. Ik ben het met hem eens. Ik proef zijn woorden en overpeins hoe kernachtig en waarachtig dit gevoel dat alle oudere mensen kennen, onder woorden is gebracht.
Ik denk aan Parijs, aan rue de Lévis waar ik mijn eerste chouquettes at en krijg een nostalgisch gevoel. De herinnering aan zondagochtenden wandelend tussen de kraampjes, aan Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-47003391740327384142013-03-10T11:40:00.001+01:002013-03-13T16:19:18.484+01:00Babi ketjap
Zal ik het maar eerlijk opbiechten? Diep van binnen vind het eigenlijk teveel een allemansvriend. Ik bedoel daarmee te zeggen dat bijna iedereen met wat Indische achtergrond wel babi ketjap maakt. Maar ik realiseer me dat dat ook geldt voor bijvoorbeeld hete kip. Zoveel kokkies als er zijn, zoveel varianten bestaan er van deze gerechten. Jammer genoeg heb ik er al veel geproefd die Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-45123135758100401492013-03-08T15:59:00.001+01:002013-03-08T15:59:41.876+01:00Thee in het Amstelhotel te A'damÉén van de rustige en stijlvolle toevluchtsoorden in Amsterdam is de serre van het Amstel. Hier thee drinken is bijkomen van de hectiek van de stad. De thee wordt perfect geserveerd, de koekjes zijn verrukkelijk, het uitzicht noodt tot contemplatie.
Het hotel ligt vlakbij het museum De Hermitage. Misschien een idee als je eens een dagje Amsterdam doet in combinatie met het museum. Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-7124078112875935772013-03-08T13:33:00.001+01:002013-03-08T13:33:26.378+01:00Bonbons uit het vuistjeHet is echt niet om je jaloers te maken hoor, maar de bonbons van van Wely zijn heerlijk. Ik loop regelmatig door de Beethovenstraat in A'dam en dan maak ik de stoep nat bij van Wely. Na één minuut voor de etalage loopt het water je in de mond. Nóg een minuut en de stoep is dus nat.
Daarom: zonder twijfel subiet naar binnen een wat lekkers uitzoeken.
Het was weer een genot. Pure ganache met eenTheohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-32207384673198684032013-03-06T15:19:00.001+01:002013-03-06T15:19:27.194+01:00Lunch in RotterdamNa een bezoek aan het Kookpunt kwamen we terecht bij Rotana waar we deze schotel uitkozen. De kipfilet was heerlijk op smaak en de bediening alller hartelijkst. Misschien een idee als je ook eens hier in de buurt bent.
Ik kom nog eens terug voor een authentieke tajineschotel. Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-59444469721428912072013-03-03T10:58:00.000+01:002013-03-03T11:02:16.220+01:00Verwenkoffie met witte chocolade
Vorig jaar was ik in de zomer in Brugge. In een klein straatje streken we neer om wat te drinken en de tentoonstelling die we daarvoor bezocht hadden te verteren. De meeste indruk hadden de ‘pleuranten’ op mij gemaakt, kleine beeldjes die geladen waren met verdriet. Ik weet niet meer waar ze vandaan kwamen of hoe oud ze waren, ik weet alleen maar dat ik oprecht geraakt was door die lange Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-77107759949521492872013-03-01T15:50:00.001+01:002013-03-01T20:35:46.808+01:00IbericusHet beste broodje ham van Amsterdam koop je bij Ibericus. Zelfs al lust je geen ham is het al leuk eens binnen te lopen. Misschien kan ik je alvast benieuwd maken.
Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-84196016952981530862013-03-01T12:00:00.001+01:002013-03-01T20:35:20.952+01:00Hilton AmsterdamTijd voor een kop warme chocola en voor een magistraal uitzicht. Ik zeg er maar niet veel van. De foto's moeten het verhaal maar vertellen.
Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-92216415515052521912013-02-27T08:00:00.000+01:002013-02-27T08:00:02.221+01:00Heerlijke kipschotel met ui en kaas
Hij is goed joh! Kan nog best met dit weer. Een stevig gerecht uit de oven dat voedt en verwarmt. Heerlijk!
Een kip, in stukken verdeeld, al dan niet met vel
Een pond uien in halve ringen gesneden
2 plakken ontbijtspek in stukjes gesneden
Scheutje olie
Zout en peper
Peterselie
1 theelepel gedroogde tijm
1 a 2 eetlepels bloem, het is maar hoe dik je de saus wilt hebben
125 ml witte wijn
250 aTheohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-9146087796085199662013-02-25T21:36:00.000+01:002013-02-25T21:36:05.196+01:00Broodje warm vlees
Vandaag bij cafetaria De Gulle Suikerbiet gegeten. Broodje warm vlees dus.
Zo klinkt het in ieder geval wel als ik de titel in gedachten lees.
Hoe dat zo kwam?
Ik was bij de ISPC/HANOS en liep daar zonder enig doel mezelf uitzonderlijk te vermaken. Ik zocht naar een ‘eierguillotine’ (die ik eigenlijk veel te duur vind om te kopen), zag een mooie wok die ik wel wilde hebben maar Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-65613245623984054402013-02-24T11:51:00.001+01:002013-02-24T11:51:34.456+01:00Jazzbanaancocktail
Tja, dat moet swingen zou je zeggen. Ik heb de naam niet bedacht hoor, het is Ad Jansen weer. Het leek me wel aardig om eens te proberen. Alledaagse ingrediënten, snel gemaakt en het vooruitzicht op een lekker toetje.
Voor twee personen gebruikte ik:
2 bananen
2 eetlepels honing
1 eetlepel pindakaas
40 gram poedersuiker
3 dl melk!
Ja, met een uitroepteken, want dat was Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-42216495391160795312013-02-21T08:00:00.000+01:002013-02-21T11:38:38.082+01:00Boerenkoolstamppot, maar dan een beetje netjes
Vreemd eigenlijk, bedenk ik nu, we hebben boerenkoolstamppot gegeten én ik heb de lente gevoeld. Nog maar een paar dagen geleden liep ‘s morgens buiten en voelde hoe de zon mijn nek en rug verwarmde. Er stond geen wind en ik liep door het bos dat aan het dorp grenst. Het rook weer naar water en aarde en overal klonk het gezang van vogels. Ik heb in stilte geleefd, dacht ik bij mezelf. Ineens Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-34109282894188760752013-02-16T22:07:00.004+01:002013-02-16T22:07:39.073+01:00Bloggersverdriet
Buiten mist het, de wereld is grijs.
Voor me ligt het boek Met de dood in de schoenen, herinneringen van een zelfmoordenaar. Ook al geen opvrolijkertje.
En ik? Ik leef nog, al valt het de laatste tijd niet mee.
Is het jou ook al opgevallen? Tegenwoordig maken ze alle plafonds en alle traptreden hoger. Vroeger liep ik hollend de trap op en zong boven een lied. Tegenwoordig sta ik even stil enTheohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-62957728336470949552013-02-13T08:00:00.000+01:002013-02-13T08:00:09.129+01:00Theedrinken
Heb jij dat ook? Die momenten van afzondering waarin je met aandacht een alledaags ritueel beleeft? Ik koester het. Er zit ritueel en symboliek in zo een moment voor mij.
Ik sloot mijn boek en pakte mijn glazen theekopje. Een bekend gevoel, het verwarmde glas in mijn vingers en de afgeronde vorm tegen mijn lippen.
Ik dronk een groene thee, dit keer de Pouchkine vert, van Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-12616748577502362262013-02-09T08:00:00.000+01:002013-02-09T08:00:05.844+01:00Kip in chilisaus
Ik heb op deze foto nog wat ketjap over het gerecht gedruppeld.
Bij chilisaus denk je waarschijnlijk aan een stukje kip en een flesje. Een flesje met chilisaus. Geen aanlokkelijke gedachte, denk ik dan, maar dit pakt anders uit. Je maakt je eigen chilisaus en maakt de kip hierin gaar.
‘Leuk!’ denk je dan hoop ik en ik zie je in gedachten eerst de ingrediënten doornemen. Dan Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-4082496542665659582013-02-06T16:46:00.001+01:002013-02-06T16:46:58.679+01:00Spruitjes met ham en sesamzaadjes
Spruitjes… Nederland, een benepen gevoel dat terug gaat naar vroeger. Misschien denk je zelfs wel aan slap gekookte spruitjes met aardappelen en een moeizame spijsvertering. Er hangt nog iets om spruitjes heen dat met de kleinburgerlijkheid van de jaren zestig te maken heeft, Met Reve en zijn boek De avonden.
Maar het kan gelukkig ook anders en ik hoop dat jij andere associaties hebt met Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-52726455058909284422013-02-03T21:14:00.000+01:002013-02-03T21:14:19.720+01:00Bordelaisesaus
Weet je wat ik net gegeten heb? PAARDENHAAS!
Het staat er een beetje alsof ik nog steiger van ontzetting maar dat valt wel mee hoor. Je ziet het niet zo vaak te koop en toen ik mijn kans kreeg heb ik hem genomen.
Ik was donderdagmiddag in de Zwartjanstraat in Rotterdam en liep pardoes tegen een reclameboord van een slager aan. Paardenhaas, € 10,- per 500 gram, stond er op. Het was geen luxeTheohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-55142514571952183862013-01-31T08:00:00.000+01:002013-01-31T08:00:00.795+01:00Mijn kokoskoekje
Heel lang geleden bakte ik in het weekend nog wel eens dit koekje. Ik heb namelijk een map waar ik mijn favoriete recepten in verzamelde (dat was nog allemaal in die tijd voordat ik blogde) en waarin ik sinds de jaren tachtig ieder dinertje in opschreef dat we thuis gaven. Dat doe ik overigens nog steeds. Het wordt ook steeds waardevoller. Het is bijzonder te lezen wie er allemaal in 1989 bijTheohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5757121340131863192.post-552756161453199742013-01-28T08:00:00.000+01:002013-01-28T11:00:22.557+01:00Runderstoofpot met rode wijn, uien en champignons
Gisteren gemaakt, en van genoten.
Het was me niet gegeven in de afgelopen tijd te bloggen maar die tijd lijkt nu dan toch voorbij. Ik heb al weer aardig wat gerechtjes gemaakt en gefotografeerd en ik wilde graag met deze beginnen.
Ik had natuurlijk ook Boeuf a la bourguignonne hierboven kunnen zetten. Ik had zelfs kunnen vermelden dat dit recept van Elizabeth David is. Wie weet wat Theohttp://www.blogger.com/profile/04183617003556052549noreply@blogger.com8