dinsdag 23 maart 2010

Bojo met banaan en rozijnen


Ik was de afgelopen week te gast bij een Chinese familie waar ik getrakteerd werd op een stukje zoete koek dat door oma gemaakt was. Ik nam een hapje van een gele kleverige koek en begon te glimlachen. ‘Dat is bojo’ zei ik, maar daar had oma nog nooit van gehoord. Ze schudde haar grijze hoofd van nee en keek me met kleine pretoogjes aan. Er zat alleen maar een grote bruine wortel in, kokosmelk en suiker. Hoe die grote bruine wortel in het Chinees heette ben ik vergeten, hoe hij in het Nederlands heette was zij vergeten. We keken elkaar dus vol vriendelijkheid aan en namen nog een stukje koek.

Toen ik twee dagen later op de Vlietlaan in Rotterdam wandelde passeerde ik een toko die zijn groenten buiten op straat had gezet. In het voorbij gaan zag ik een bak met grote bruine wortels liggen. Tien meter verder ben ik gestopt, heb me omgedraaid en ben op die bak afgestevend. Ik koos een fors exemplaar en ging naar binnen.
‘Dag meneer, wordt hier bojo van gemaakt?’ zei ik waarbij ik mijn wortel triomfantelijk in de lucht hield. Ik voelde het antwoord al komen. ‘Ja meneer, dat is cassave… Dat moet u raspen en samen met kokosmelk, suiker en kaneel in de oven bakken. Heel lekker!’

Ik wist genoeg. Ik heb de cassave gekocht en ging deze Surinaamse lekkernij maken. Op het internet kwam ik een recept van Ramon Beuk tegen. Hij heeft zijn afkomst mee dus ik besloot zijn recept uit te proberen. Zo’n kok kan natuurlijk niet een alledaags afgezaagd recept van zijn tante geven. Hij heeft er dan ook iets meer van gemaakt. Net even lekkerder door de banaan. Bovendien gebruikt hij gecondenseerde melk en geen kokosmelk. Hij gebruikt ook 250 gram vers geraspte kokosnoot terwijl ik daar 100 gram droge klapper voor heb gebruikt. Aan verse kokosnoot begin ik niet meer. Het kost me uren tijd, mijn vingers, mijn aanrecht en mijn zenuwen.

Rasp 500 gram cassave met behulp van de keukenmachine en doe dat in een grote kom. klop 4 eieren met 200 gram suiker los en voeg dat bij de cassave. Doe er een eetlepel vanille- en, als je hebt, amandel-essence bij. Nog een handje rozijnen, 100 gram gedroogde kokos, 1 blik gecondenseerde melk, 2 eetlepels kaneel, wat zout, 2 kleine bananen in stukje en tenslotte 150 gram gesmolten boter.
Je voelt het al, op deze koek kunnen beginnende Tour de France rijders de eerste twee weken met gemak de heuveltjes op en af.
Beboter een schaal van 20 bij 20 cm en laat wat gedroogde kokos in de boter plakken zodat de koek later makkelijk uit de vorm komt.
Hij heeft bij mij een uur op 160 graden in de oven gestaan en voelde daarna nog vrij zacht aan in het midden. Ik trakteerde hem daarna nog op drie minuten magnetron en dat deed de truc. Heerlijk, eet hem lauwwarm en vries de rest in kleine porties in. De volgende dag was hij eigenlijk nog lekkerder.
Als je geen cassave kunt of wilt raspen kun je dat ook kant en klaar in de toko uit de diepvries kopen.

1 opmerking:

Anna zei

Wat leuk Theo een blog van jou te ontdekken met prachtige foto's en zulke mooie en inspirende verhalen.
Je hebt er een fan bij.

Related Posts with Thumbnails