maandag 17 oktober 2011

Loempia’s, knapperig van buiten, en heerlijk gevuld


Tja, ik had al een hele tijd loempiavellen in de diepvries liggen. Toen ik op een keer bij de toko was heb ik ze gekocht met het idee er martabak van te maken. Wat bleek? Nergens meer mijn recept van martabak te bekennen. Geen nood, dacht ik, gewoon weer eens in de bibliotheek kijken. Maar ook de tweede keer in de bibliotheek leverde niets op. Waarschijnlijk zijn alle Indonesische kookboeken op tournee naar de kleine bibliotheken. 
Zodoende hebben mijn velletjes een andere bestemming gevonden. Wat waren deze loempia’s lekker zeg! Waarom heb ik er niet eerder aan gedacht om dit eens te maken. 
Ik heb ze eerlijk gezegd wat uit de losse pols gemaakt; niets precies af gewogen. In deze stijl heb ik het recept dan ook geschreven. Varieer rustig met de groenten en de hoeveelheden.
  • Koop een pak loempiavellen bi de toko
  • Snij een stukje winterpeen in flinterdunne stukjes
  • Snij evenveel witte kool in flinterdunne stukjes
  • Snij twee à drie bosuitjes in dunne ringetjes
  • Ik had nog wat stengels bleekselderij over; in kleine stukjes
  • Een flinke lepel gehakte knoflook/gember
  • Iets meer dan een ons gehakt
  • Ongeveer een half pakje van die dunne doorzichtige ‘soepmie’
  • Een lepeltje ketjap
  • Een lepeltje goela djawa
  • 2 theelepels sambal oelek
  • Klein scheutje gembersiroop
  • Zout
  • Olie 

Doe de olie in een hete pan en bak hier het gehakt korrelig in aan. Voeg de groenten hieraan toe en bak dit op een zacht vuurtje nog 10 à 15 minuten. Voeg de smaakmiddelen hieraan toe en week intussen ook de mie in wat kokend water. Zeef het en snij het eventueel in wat kleinere stukjes en meng het bij de groente. Proef en corrigeer zo nodig de smaak. Laat afkoelen.
Leg de ontdooide loempiavellen op het aanrecht en vul ze met het mengsel. Plak ze dicht met wat eiwit.
Frituur ze op 180 graden tot ze lichtbruin zijn. 
Je kunt natuurlijk een dipsausje erbij serveren maar dat leek ons zonde van de smaak, ze waren heerlijk zo!

2 opmerkingen:

Karin zei

Dat ziet er weer heerlijk uit, wij maken ze ook weleens maar dan vegetarisch.
We gaan deze variant ook een keer proberen.
Van het weekend Oseh-Oseh gemaakt, we hebben gesmuld, vonden het wel op Rendang lijken, maar dat lusten we ook heel graag dus het was niet erg.
We zouden wel een Indonesisch - Indisch (Oosters) kookboek aan willen schaffen want de keuken spreekt ons erg aan, maar welke, heb jij nog een favoriet ??

Groet,
Karin.

Jacq zei

Hai Theo, heb je inmiddels een recept van martabak gevonden? Je kunt het gewoon googlen, ze zijn er op het internet.

Related Posts with Thumbnails