zondag 17 maart 2013

Chouquettes


Nostalgie is de nobelste van alle verdriet, schreef Nabokov. Ik ben het met hem eens. Ik proef zijn woorden en overpeins hoe kernachtig en waarachtig dit gevoel dat alle oudere mensen kennen, onder woorden is gebracht.
Ik denk aan Parijs, aan rue de Lévis waar ik mijn eerste chouquettes at en krijg een nostalgisch gevoel. De herinnering aan zondagochtenden wandelend tussen de kraampjes, aan het einde zoekend tussen de boeken of er nog iets bij zit en dan verder, oversteken naar Le Notre om daar de etalage met alle prachtige patisserie en ander heerlijks te bekijken. Dan een stukje verderop nog een uurtje in Parc Monceau zitten. Thee drinken en een zak chouquettes leeg eten. 
Ik ben een tijd lang op zoek geweest naar parelsuiker of hagelsuiker, je kent het wel: de grove suiker die op amandelbroodjes zit of op Jan Hagel. Ik heb Amsterdam afgestroopt, Duikelman bevraagd, de Albert Cuypmarkt afgestruind, ik ben door Rotterdam gelopen op zoek naar die suiker, het Kookpunt ondersteboven gehaald. Ja, zelfs de ISPC/HANOS leverde niets op. Toen kreeg ik het idee om hier vijf kilometer verderop eens bij de molen te gaan vragen. Ja hoor, natuurlijk meneer, dat verkopen we al jaren…

Ik gebruikte een half soesjesbeslag waar ik 13 soesjes van maakte. Voordat het beslag de oven in ging heb ik de soesjes in wording even met wat poedersuiker bestrooid en er daarna de hagelsuiker opgedaan. Ik zeg opgedaan omdat je soms voor een mooi resultaat de suiker in het zachte deeg moet drukken, soms plakt de suiker spontaan aan het deeg.

Laat ze even afkoelen op een rooster en serveer ze bij de thee of koffie. En terwijl je heerlijke luchtige zoete soesjes eet moet je je eens afvragen waar jij nostalgisch van wordt. Laat die zoete pijn een stukje toe en compenseer deze met de soesjes. Wedden dat je een onvergetelijk uurtje beleeft? 


6 opmerkingen:

Liesbeth zei

Het ziet er heerlijk uit Theo. Welke molen ben je geweest?

Unknown zei

Nostalgisch gebak? In m'n kinderjaren met m'n moeder naar de "Innovation" (op z'n Frans uitspreken), een soort Bijenkorf toentertijd in België. En daar een vers gemaakte éclaire eten in de tearoom ...

Theo zei

Ik ben bij de molen in Ouddorp geweest. Daar verkopen ze allemaal producten om brood te bakken en andere bakproducten. Maar volgens mij heb je dat soort 'molens' ook op veel andere plekken.

Theo zei

Hoi Paul, er komt bij mij nu ook een heel vage herinnering op. Ik ging volgens mij heel lang geleden ook met mijn ouders bij de Innovation wat eten. Volgens met was dat aan de Meir in Antwerpen. Ik at daar ook mijn eerste rijstepudding met bruine basterdsuiker.
IK heb trouwens paardenstoofvlees gekocht! Nu nog een goed recept (ik denk aan een wildstoofpotje) en een geschikte datum. Je ziet hem nog wel verschijnen.

Liesbeth zei

Ja de molen van Ouddorp ken ik wel, lekker boterkoekmix hebben ze daar. Meestal ga ik naar de molen in Vlaardingen, die heeft ook veel bakspullen. Bedankt voor je antwoord.

Unknown zei

Ouddorp is niet ver weg van mij vandaan. Mooi.
De Innovation uit mijn herinneringen zat aan de Korenmarkt in Gent ... (ojee, of was het in de Veldstraat?)

Related Posts with Thumbnails