maandag 17 november 2008

Galette des rois

De Van Dale noemt het een driekoningenbrood. Het is een Frans gebak dat traditioneel op 6 januari geserveerd wordt. Het gebak is ter ere van de drie koningen die honderden kilometers reisden om het kindeke Jesus te verwelkomen. Elk kind in Frankrijk ziet er verlangend naar uit. In de amadelcrème worden volgens de traditie twee poppetjes verstopt. Zij die ze vinden worden Koning en Koningin van die dag en krijgen natuurlijk al hun wensen vervuld. Tot zover Frankrijk.
Hier op Goeree-Overflakkee denk ik daar toch wat anders over. Het is een heerlijk gebak wat betrekkelijk makkelijk te maken is en bovendien heerlijk smaakt. Zonde om dat maar eens per jaar te eten. Toen we afgelopen zondag een goede vriendin te eten kregen besloot ik dus als nagerecht maar eens dit mooi stuk patisserie op tafel te zetten.Je neemt zes plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat die goed ontdooien. Leg er drie op elkaar en rol uit totdat een bord van 20 cm er overheen past. Hierlangs snij je een mooie cirkel uit het bladerdeeg. Doe dat twee keer en leg de twee cirkels weer in de koeling zodat ze niet zullen krimpen tijdens het bakken.


Neem 75 gram zachte boter en 75 gram poedersuiker en klop dit met de mixer door elkaar. Voeg dan 75 gram amandelpoeder toe en mix opnieuw. Vervolgens gaat er 1 ei en 1 eierdooier door met een lepel Cognac. Klop alles glad en zet een half uurtje in de koeling.


Neem dan een cirkel bladerdeeg en spreid daar de amandelcrème over uit. Laat een rand van 4 cm vrij en bestrijk deze met losgeklopt eigeel waar een eetlepel water aan toegevoegd is. Leg de tweede cirkel er over heen en kerf met de achterkant van een mes de rand in zodat de deegcirkels goed sluiten. Bestrijk nu de taart met eigeel en laat dat in de koeling weer tien minuten drogen. Daarna bestrijk je hem opnieuw met eigeel en bak je hem ongeveer drie kwartier op 180 graden in de oven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Aha, je bent duidelijk weer hersteld van de kiesgeschiedenis en direct al zo'n mooie creatie.

Groetjes,
Martine

Related Posts with Thumbnails