zondag 6 juli 2008

Ramequin met gekarameliseerde banaan en crème patisserie met een krokant laagje

Een toetje moet mooi zijn en verleidelijk. Want als je al gevoed bent en er komt nog aan het einde van de maaltijd een klein ‘baksteentje’ op je bord dan moet dat er wel heel aanlokkelijk en intrigerend uit zien. Dit nagerechtje heeft zo iets over zich. Een potje, waarvan de inhoud zich onder een dun laagje goudgele karamel verstopt heeft. Dat laagje moet je eerst met een lepel opentikken en dan kun je je nieuwsgierigheid bevredigen door een hap te nemen. De karamel smelt in de mond en wordt omgeven door vanille en banaan. Zacht en krokant, een onovertroffen combinatie. Dit is een heerlijk zoete verwennerij.
Nou heb ik iemand aan tafel die niet zo gecharmeerd is van alcohol (hetgeen ik in ruime mate overigens weer goedmaak) dus de gedachte om een lepeltje bruine rum door de crème te mengen heb ik op tijd weten te onderdrukken. Maar, jij zou natuurlijk best…

Ingrediënten
1,5 dl slagroom
1,5 dl melk
½ vanillestokje
3 eierdooiers
50 gram suiker
1 eetlepel Maizena

1 banaan
Klont boter
Schep suiker

Bereiding

Doe de melk en de slagroom samen met het opengesneden vanillestokje in een pan en laat dat langzaam een kwartiertje trekken. Intussen klop je de eierdooiers met de suiker en de Maïzena tot die licht van kleur is. Haal de vanillepeul uit de pan en schraap de zwarte pitjes er met een mes uit en doe die terug in de melk. Nu voeg je, goed kloppende, beetje bij beetje de melk bij de geklopte dooiers. Als dit goed gemengd is gaat het mengsel terug in de pan en laat je het al roerende zachtjes aan de kook komen. De crème is klaar.
Doe in een andere pan de boter en de suiker en voeg vervolgens de banaan toe die je in plakjes van ongeveer 1 centimeter hebt gesneden. Bak ze in twee minuten op hoog vuur goudgeel. Schep op een bord.
Neem een bakje en schep een lepel vol van de crème erin en vervolgens wat plakjes banaan. Maak zo het bakje vol maar houd enkele bananenplakjes over die je later voor de garnering gebruikt.
Bestrooi tenslotte het bakje met wat suiker en zet onder de grill, of gebruik zoals ik een gasbrander, totdat je een mooi en knapperig laagje karamel hebt.
Leg er een of twee plakjes banaan op en serveer direct. Als het karamellaagje niet hard wordt
kun je de ramequins nog een half uurtje in de koeling zetten.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails