zaterdag 18 december 2010

Makkelijke maar smakelijke mince pies
Ik heb weer een heerlijke pot mince meat staan. Van de week kreeg ik het idee eens mince pies te maken. Leek me heerlijk. Ik zag zelfs een recept staan in le Cordon Bleu, een boek waar ik vertrouwen in heb. Ik besloot eerst maar eens een half recept deeg te maken. Gelukkig maar, want het werd een fiasco. Denk dus niet dat hier alles van een leien dakje gaat. Ik had het van tevoren kunnen weten bedacht ik later. Maar goed, ik begon, en draaide in de keukenmachine een taaie bal. Een beetje water erbij dacht ik nog, en zowaar, dat hielp, iets. Ik nam de klont uit de kom en liet hem met een klap op het aanrecht vallen. Mijn bui daalde tot onder het nulpunt. Ik voelde aan mijn water dat dit niets meer zou worden. Maar toch doorgaan hé. Ik probeerde het uit te rollen. Hij brak in tweeën. Ik besloot tot ietsjes meer water. Het deeg werd glibberig. Foeterend van binnen stond ik te worstelen met het onwillige deeg. Ik besloot tot een pauze. Deeg in de koeling. Na een half uurtje waren mijn zenuwen weer op orde en waagde ik een nieuwe poging. Ik bestoof het aanrecht en rolde voortvarend het deeg tot een ronde lap. Ik zag barstjes, heel veel kleine barstjes. Ik probeerde nog met  mijn vingers de schade te beperken door een beetje te duwen en te wrijven. Op het gezicht zag het er nog aardig uit maar toen ik het oppakte om er de vormpjes mee te bekleden viel het uiteen en ik onzalige, probeerde nog met een ultieme laatste poging de boel in de vormpjes te fatsoeneren. Ik had ze toch zeker niet voor niets al ingevet?! De bodem was te dun, het geheel scheurde los en de zijkant was een dikke prop. Met een rood hoofd greep ik de hele mikmak beet en smeet het met kracht in de afvalbak. ‘t Is ook nooid goet!’ brulde ik door de keuken.
Vandaag had ik meer geluk. Ik maakte een deeg van twee delen bloem en één deel boter, ofwel 150 gram bloem en 75 gram boter. Dat draaide ik lekker kruimelig met de messen waarna ik er een klein scheutje water bij deed. Perfect! Even nog met de hand doorkneden en een half uurtje laten koelen. Dun uitrollen, uitsteken, acht vormpjes vullen, de rand met melk bestrijken en afdekken met een uitgestoken dekseltje, aandrukken, weer met melk bestrijken, gaatje prikken en 22 minuten in een voor verwarmde oven van 200 graden bakken. Heerlijk! Gerechtigheid! Laat de vakantie maar beginnen!!3 opmerkingen:

Lisa zei

Hahaha prachtig verhaal! En ze zien er heerlijk uit :).

Karin zei

Geweldig,
dat doet me nou goed, ben zo blij dat het bij een ander ook wel eens mis gaat. En zoooooooooo herkenbaar allemaal. Lijkt me ook erg lekker maar de pot met mince die hebben wij natuurlijk niet. Misschien toch maar eens maken.
Complimenten voor de vernieuwde site, ziet er super uit. Ik vind trouwens de foto's altijd van superieure kwaliteit. Dat is ook weer een vak appart, wij proberen ook vaak een fotootje te maken van een gerecht maar dat valt nog niet altijd mee.
Ben benieuwd wat er nog meer voor veranderingen komen, we laten ons verrassen.

Groet, Karin.

Theo zei

Ach ja Karin, je hebt zo van die dagen...
Mijn foto's bewerk ik meestal nog wel wat en ik neem er altijd veel meer dan dat ik uiteindelijk gebruik. Lang leve de digitale fotografie!
In januari verbouw ik mijn site weer. Het is maar een karweitje van 10 minuutjes en je weet wat ze zeggen, verandering doet eten!

Related Posts with Thumbnails