zaterdag 20 december 2008

Mincemeat


Ik ben iemand die graag met de seizoenen leeft. Ik verheug me op de asperges, het fruit in de herfst, de eerste goede aardbeien in de zomer, de stamppotten in de winter en ga zo maar door. Dat geldt ook voor de eerste zwaluwen die ik om ons huis zie scheren, de ganzen die in de winter gakkend in het donker boven ons dak vliegen of bijvoorbeeld de komst van kerstmis. Ik verheug me op kerstmis om een heleboel redenen maar één daarvan is mincemeat. Ik maak dat niet zelf, ik pieker er niet over, maar ik zet het nu wel op mijn blog. Ik ben er dol op. Ik eet het op een pannenkoek, ik doe het lekker veel in een appeltaart of ik eet het met bladerdeeg. Soms staar ik er gewoon een beetje naar en doe het potje open. Dan steek ik mijn neus erin en draaien mijn ogen gelukzalig weg. Heerlijk…
Leven met de seizoenen is ook leven met traditie. Een bijzondere traditie is de pot mincemeat die ik altijd rond deze tijd van mijn moeder krijg. Hoe zij het maakt staat hieronder, maar ik moest erbij zeggen dat je naar hartenlust mag variëren met de ingrediënten. Maak het, en geef het elke kerst aan iemand van wie je houdt. Moet je eens kijken wat er dan gebeurt.

100 gram krenten
100 gram gele rozijnen
100 gram donkeren rozijnen
50 gram sucade
een halve geraspte appel
50 gram amandelen fijn gehakt
100 gram donkere basterdsuiker
30 gram harde boter in flinters
een punt nootmuskaat
een punt kaneelpoeder
de rasp en het sap van een halve sinaasappel
50 ml Cognac.
Alles door elkaar mengen goed roeren. Dan afgedekt op een koele plaats 2 dagen laten staan.Opnieuw goed mengen, in potten doen en ongeveer 2 weken voor gebruik laten staan.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails