maandag 12 september 2011

Haver-rozijnenkoekjes met cranberries


Zondagavond. Vanuit de rust en vrede van mijn eigen huis, zoals dat zo mooi heet, bedenk ik wat we zoal gegeten hebben de afgelopen dagen. Daar hoor je ons niet over klagen. Donderdag heb ik heerlijke koekjes gemaakt met haver en cranberries. Ik deelde ze uit en ze vielen zo in de smaak dat ik nog net op tijd de laatste kon weggrissen om zelf te proeven. In het weekend een Indonesisch dipsausje gemaakt en opnieuw maiskoekjes, maar dan zonder mais maar met ham. Dank je wel Barbara voor het idee. Ze smaakten heerlijk, zeker met zo’n sausje. Verder nog Bumbu rujak ikan gemaakt, ofwel een zacht gekruid visgerecht dat we onveranderd in ons ijzeren repertoire kunnen inlijven, en een andere sambal goreng buncis. Als je het laatste woord fonetisch uitspreekt dan begrijp je ineens dat we boontjes gegeten hebben. Heerlijk was het, vooral door de garnaaltjes erin. Maar we hebben niet alleen Indonesisch gegeten, ook Zuid-Europees. Omdat ik geen bakbananen kon kopen moest ik iets anders verzinnen voor de zaterdag. Het werd een moussaka met courgettes van Elizabeth David. Er mocht van Elizabeth geen kaas bij maar ik was natuurlijk weer, excuseer, stronteigenwijs. Wel kaas erop en genoten. Elizabeth zat met het gezicht van een zuurpruim mee aan tafel en klaagde dat er munt in had gemoeten, en niet dat zooitje ongeregeld wat ik erin gekieperd had. Ik heb niets terug gezegd want ik had mijn mond vol. Ik keek glimlachend op mijn bordje neer en heb hem helemaal leeg gegeten. Toen ik opkeek was Elizabeth verdwenen.
Tot slot is er een geliefde vertrokken uit dit huis, en is er een ander ingetrokken. Die mag voorlopig een paar jaar blijven en dan zien wel weer verder. Ik bedoel natuurlijk dat ik een oude pan heb weg gegooid en een nieuwe daarvoor in de plaats heb. Wat een zalige pannen zijn dat. Ik vertel je er binnenkort meer over, maar nu eerst die koekjes. Weer uit het Hummingbird bakboek, wat ben ik er toch blij mee. Hieronder het originele recept. Ik heb wel de helft van de rozijnen vervangen door cranberries. Verder vond ik het veiliger om de koekjes 15 minuten op 180 graden te bakken,- de originele aanwijzingen leidden niet tot een gaar resultaat.
 • 270 g boter, op kamertemperatuur
 • 160 g fijne kristalsuiker
 • 160 g donkerbruine basterdsuiker
 • 2 eieren
 • ¼ tl vanille-extract
 • 380 g bloem
 • 1 tl zout
 • 1 tl zuiveringszout
 • 1 tl kaneel
 • 110 g havervlokken
 • 220 g rozijnen
 • 4 bakplaten, bekleed met bakpapier
Verwarm de oven op 170 °C/gasstand 2-3.
Doe de boter en beide soorten suiker in de kom van een keukenmachine met een kunststof deegmes (of gebruik een elektrische handmixer) en klop tot het een bleke, romige massa is. Voeg de eieren één voor één toe, klop kort en schraap steeds de nog niet opgenomen ingrediënten met een pannenlikker van de wand van de mengkom. Schakel de machine naar de laagste stand en klop het vanille-extract door de botermassa. Zeef de bloem met zout, zuiveringszout en kaneel in een kom en meng de havervlokken erdoor. Doe dit mengsel bij de botermassa en klop ze met een garde tot alles goed is vermengd. Roer meteen houten lepel de rozijnen door het deeg tot ze gelijkmatig zijn verdeeld. Schep 20 porties van gelijk formaat op de voorbereide bakplaten. Zorg voor voldoende tussenruimte, zodat de koekjes bij het bakken kunnen uitlopen. Bak ze circa 12 minuten in de warme oven tot ze goudbruin en stevig zijn. Controleer regelmatig of ze niet verbranden. Neem ze als u ze stevig genoeg vindt uit de oven. Laat de koekjes kort op de bakplaat afkoelen en leg ze daarna op een rooster om ze helemaal koud te laten worden.4 opmerkingen:

Karin zei

Hoi Theo,
Je hebt weer heerlijke gerechten gekookt van het weekend, we zien de recepten wel voorbij komen ;-)
De koekjes zien er ook heerlijk uit, ik maak ze ook wel maar dan met ahorn ipv suiker, ook lekker, of zonder rozijnen maar met chocola ook heerlijk.
Het boek ligt nog op nieuw maar ik wordt nu wel heel erg nieuwsgierig wat er verder allemaal voor lekkers in staat….
Ben benieuwd naar je nieuwe pannetje, je snapt het al, kan niet wachten op weer een nieuw stukje.

Groet,
Karin.

Anoniem zei

oh wat was joj bezik in de keuken zeg:) Allemal lekekre dingen.Koekjes zien er lekker uit:)

NatuurlijkZuinig zei

Oh deze lijkt mij echt heerlijk.
En zelfs voor mij om te doen ;-)!
Bedankt!
Gr,
Julia

Theo zei

Oh Julia, jij bakt ze vast nog lekkerder!
Oh Dzoli, dit weekend had ik keukencorvee! Er moest van alles op tafel komen, en dan krijg je dat ;-)
En oh Karin, de recepten staan in de wacht. Goed idee om eens ahorn te nemen. Gebruik je dan hetzelfde gewicht?
:-)))))

Related Posts with Thumbnails