zondag 4 september 2011

Kue jagung, ofwel Indonesische maïskoekjes


Dit hapje stond al een poosje op mijn lijstje. Ik had het vroeger al eens gegeten aan, zeg maar een ‘Indische borreltafel’, en vond ze erg lekker. Als je ze niet kent kun je misschien het beste denken aan viskoekjes; smaakvol en best wel voedend. Ze waren snel gemaakt en snel gegeten. Heerlijk op een zondagmiddag! Ook dit gerecht komt weer uit het boek De keuken van Melati, recepten uit de Indonesische keuken, door Anny Tissot van Patot.
Ingrediënten:
  • 1 blikje maïskorrels
  • 1 ei 
  • 1 uitje, fijn gehakt
  • 1 tl ketumbar
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el kecap
  • 2 tl sambal ulek
  • 2 el fijn gehakte selderij
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • Olie
Bereiding:
Pureer de maïskorrels in een keukenmachine of wrijf ze fijn in een ulekan (vijzel).
Maak hiervan met alle ingrediënten, behalve de olie, een dik beslag.
Verhit een laagje olie in een koekenpan. Vorm met twee lepels kleine, platte koekjes en bak die goudbruin en gaar.
Serveer warm of koud.
Hierboven staat het originele recept. Maarrrr, ik heb wat zout toegevoegd, peterselie gebruikt, en ik heb alles (behalve het zelfrijzend bakmeel) in de keukenmachine gedaan en enige seconden gepureerd. Toen heb ik het mengsel met het zelfrijzend bakmeel vermengd en er koekjes van gebakken. Mijn vuurtje stond eerst te hoog, dus pas op, ik heb je gewaarschuwd ;-)
Ik heb wat foto’s gemaakt zodat je kunt zien hoe één en ander in zijn werk ging en hoe dik het beslag geworden is. Veel plezier ermee.


9 opmerkingen:

Anoniem zei

dit smaakt fantastisch.Ik maak iets wat bijna zo smaakt;)Zal jou ingredienten proberen:)

Theo zei

Leuk Dzoli, ik moest eerlijk gezegd al aan jouw denken toen ik hiermee bezig was!

Liesbeth zei

Theo, ziet er weer lekker uit. Nu een vraagje, ik heb ooit in Bussum bij de toko marthabak gegeten. Heerlijk. Staat dit ook in jouw boek??? Zo ja, kan ik het recept krijgen, want ik zou dit graag willen maken. Het is prei en ik dacht gehakt in een flapje verpakt.

Theo zei

Ja Liesbeth, maar het is een hele rare! Martabak- pannenkoekjes met met chocola en pinda's. Dat is helemaal geen martabak volgens mij. Maar ik heb ooit wel een lekkere vulling van Lonnie gemaakt. Alleen wilde hij perse een zelfgemaakt pannenkoekje gebruiken en dat was niet lekker. Ik heb het recept toen daarom niet gepubliceerd, en omdat ik het nogmaals wilde maken met gekochte loempiavellen. Dat is er toen niet van gekomen maar als jij het graag wilt weten zal ik het binnenkort, ik denk dit weekeinde, eens maken. Ik vond ze zalig, hopelijk jij ook.

Liesbeth zei

O leuk!!!! Ik kijk er naar uit.

Liesbeth zei

Ik ben toch even gaan googlen en vond dat er inderdaad een martabak manis bestaat, met inderdaad chocolade en pinda's. Maar dat is niet wat ik ken. Geef mij maar de hartige variant.

Caroline Brouwer zei

Het ziet er lekker uit Theo, ik heb het nog nooit gegeten. Toch ook maar eens maken!
Waar haal ik de tijd vandaan, moet nog zoveel uitproberen ;-)
groetjes, Caroline

Barbara zei

Dit is jeugdsentiment! Mijn moeder maakte ze ook vaak, soms met of kleine garnaaltje of kleine blokjes ham toegevoegd. Lekker dippen in de chilisaus. MMMM Ik ga het met dit recept toch ook maar zelf proberen.

Theo zei

Wat leuk toch, al die reacties op mijn doodgewone maiskoekjes. Ik had niet gedacht dat ze zoveel zouden losmaken!
Ik ga zelf ook maar eens experimenteren met ham en garnaaltjes. Lijkt me lekker. Binnenkort zal ik ook eens lekker dipsausje geven dat hier goed bij past.

Related Posts with Thumbnails