donderdag 22 september 2011

Marqt


Terwijl de hemel hier als een grijze matras over de polder ligt denk ik terug aan de zomervakantie. Aan Haarlem, met zijn machtige Bavo, zijn kleine groene straatjes en streegjes, zijn Grote Markt en zijn kleine Marqt. Jawel, je leest het goed: Marqt. We wandelden wat op goed geluk door de stad en opeens werd ik getroffen door de volgende tekst die op de muur geschreven was:
Echt eten volgens Marqt
Bij Marqt vinden we dat jouw eten elke dag echt moet zijn. Dat is goed voor jezelf, voor de mensen die het produceren en voor de omgeving. We zijn bij Marqt dag in dag uit bezig met onderzoeken wat echt is en wat niet. Dat doen we aan de hand van vijf principes: echt eten is oorspronkelijk, gemaakt met respect voor de omgeving, echt vers, met bezieling gemaakt en echt lekker. Al onze producten worden aan deze principes getoetst zodat jij bij ons -zonder erover na te denken- je dagelijkse boodschappen kunt doen.
Dit ontlokte een glimlach rond mijn lippen. Ik moet eerlijk toegeven dat het deels een beetje een vileine glimlach was, en deels een toegefelijke. De wetenschapper in mij, en dan in het bijzonder de filosofisch geschoolde, huivert bij deze omschrijving die wat vaag met allerlei begrippen omgaat. De kookliefhebber kijkt daar doorheen en probeert te begrijpen wat deze wervende tekst te bieden heeft.
Ik liet de tekst de tekst en ging naar binnen. Kort en goed: de filosoof bleef op de stoep staan en de kookliefhebber betrad een walhalla dat hem boeide en verbaasde. Marqt bleek een alternatieve supermarkt te zijn. Het was een prettige ruimte met een ander slag personeel dan dat ik bij AH gewend ben.  (AH, vrijdagavond net voor sluitingstijd, de zaak is nagenoeg uitgestorven en lijkt alleen bevolkt te worden door middelbare scholieren die druk in de weer zijn met dozen, kratten en wagens. ‘Wat ga jij vanavond doen?’ vraagt de ene vakkenvuller aan de andere. ‘Lekker klemzuipe bij … dat deden we vorige week ook.’ ‘Lache daar hè… ik kom daar ook wel is, en met een pilletje op haal ik een uur of vijf wel.’ ‘Eén pilletje? Man, ik neem er minstens anderhalf en soms wel twee. Lekker door die tent heen stuiteren.’ Ik stond boven de worstafdeling en bleef eerlijk gezegd wat langer hangen dan strikt noodzakelijk was. Toen ik opzij keek zag ik twee gezonde vriendelijke jongens die mij niet eens opmerkten.) Terug naar Marqt. Hier werden we geholpen door ouder winkelpersoneel dat een grapje maakte over 1814, zowel de prijs die we moesten betalen als een jaartal in de geschiedenis. Het sprak me toch meer aan, al kom ik ook regelmatig met plezier bij AH. Hadden wij maar zo’n Marqt hier in de buurt, ik zou er vaste klant zijn. Ze hebben een geweldig assortiment met bijzondere producten. Ben je nieuwsgierig geworden naar het concept en waar Marqt nog meer zit, kijk dan eens op hun website.

3 opmerkingen:

Uit Paulines keuken zei

Hallo Theo, wat een fantastische winkel he. Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik in Haarlem woon en kom regelmatig bij Marqt. Alle producten bekijk ik aandachtig. Ik heb er zelf ook al een keer een stukje overgeschreven omdat ik ook helemaal lyrisch was na mijn eerste bezoek.

Fijne dag verder.

Culinaire groet, Pauline

Anoniem zei

En foto's voor ond sie te evr van Marqt wonen?Het klinkt echt de moeite waard:)

Theo zei

Ik benijd je Pauline, het is echt Super-Sjoppen daar ;-)

Related Posts with Thumbnails