dinsdag 20 september 2011

SmeerproppenToen ik alweer een poosje geleden over de ramsj-afdeling van Donner in Rotterdam liep, viel mijn oog op een Indonesisch kookboekje. Ik weet niet meer hoe het heet want ik heb het uiteindelijk niet gekocht. Het stond vol verhalen en biografieën en bevatte ook wat recepten. Niet alle recepten waren ‘Indisch’, er waren ook Hollandse klassiekers bij die ‘op zijn Indisch’ klaargemaakt waren. Ik legde het boekje weer terzijde, maar greep het op het laatst toch weer beet; ik had iets gezien wat even tot me door moest dringen. Dat was het recept van Smeerproppen. We hebben het zondag gegeten en het viel in de smaak. Het is net zo’n hapje als de maiskoekjes maar dan eenvoudiger te maken.
Hier het recept:
  • 50 gram bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • ½ dl melk
  • 1 bakbanaan
  • ½ liter zonnebloemolie
  • Geraspte kaas

Maak een beslag van de eerste vier ingrediënten.
Snij de banaan in plakjes, haal ze door het beslag en bak ze bruin in de hete olie.
Serveer ze met geraspte kaas.
Het beslag was zo gemaakt en daarmee zou je wel twee bananen kunnen bakken.
Ik heb echter frituurvet gebruikt voor het bakken en dat ging ook prima.
Verder leek me de combinatie met kaas niet zo geslaagd. Het kan aan mij liggen, maar zou jij dat lekker vinden? Ik heb er wat poedersuiker over gestrooid en dat smaakte ons wel zo lekker.

8 opmerkingen:

Aline zei

Ik vind de naam vrij raar, want volgens mij is het erg lekker... ;)

Anoniem zei

Toen ik het zag dacht ik dit ziet eruit als appelflappen.Niet dus:)Kaas erin intrigeert me;)

Caroline Brouwer zei

Ik had nog nooit van Smeerproppen gehoord. De combinatie kaas/banaan is erg lekker. Ik eet wel eens banaan op brood met een plak kaas er overheen. Heerlijk!
groeten, Caroline

Karin zei

Zien er heerlijk uit maar de naam....
En ik las in het recept kaas ??? toen had ik zoiets van is dat wel goed, poedersuiker dat lijkt mij ook lekkerder. Maar volgens Carloline is het een goede combinatie, toch maar eens proberen !?

Groet,
Karin.

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Mijn kinderen eten vaak tosti met banaan en kaas, soms zelfs ook nog met ui. Ik heb het nog nooit durven proberen

Nell zei

de naam is mij bekend. Een goeie vriend heeft ooit een cursus Indonisch koken (docent was een echte Indo-man) gevolgd en mij het recept gegeven. Maar kaas zat daar ook zeker niet in. Wel lekker trouwens!

Theo zei

Het is en blijft een rare naam, met of zonder kaas. :-)
Nou was het de bedoeling van het originele recept om de geraspte kaas over de propjes heen te strooien voordat je ze serveert,- zo was het ook gefotografeerd. Het hoeft dus niet in het beslag of door de banaan geprakt te worden. Dat zou denk ik niet eens lukken want de banaan is gewoon te hard om te prakken.
Nou blijkt hier ineens dat de combinatie best wel gewaardeerd wordt. Zou ik het dan inderdaad maar eens proberen? Het zou toch zonde zijn om er niet over mee te kunnen praten!

DharSon zei

Hihihi lekker he! Altijd wanneer ik banaan over heb dan maak ik het. Ik doe het alleen zonder de kaas en ik gebruik geen bakbananen. Ik gebruik altijd 'gewone'bananen die al overtijp zijn.

Dus over je vraag, neee zonder kaas! :)

Related Posts with Thumbnails