woensdag 14 september 2011

PanDe koning is dood, leve de koning. Mijn oude pan is ongewassen de afvalbak in gegaan. Hij is zo gezegd in het harnas gestorven. 
Wat waren we blij met hem toen hij voor het eerst kwam. ‘Deze pan gaan we goed houden!’ zeiden we tegen elkaar. ‘Brandschoon blijft’ie. Blinkend!’
Dat zeggen we ook altijd tegen elkaar als we een nieuwe oven gekocht hebben. De wens is dan de vader van de gedachte. Maar het lukt gewoon niet, niet met ovens en niet met pannen. We hebben ons ermee verzoend. We poetsen, schrobben en polijsten, we spreken vermanend bij het eerste spatje en vegen dat liefdevol af. Na een aantal spatjes gaat het liefdevolle er een beetje af en komt het cynische stadium: hij is weer vuil, de stinkerd. Uiteindelijk, na jaren van trouwe dienst, zijn we moe geschrobd en gesopt en komen in het hopeloze stadium: dat wordt nooit meer wat. 
Dit afgelopen weekend waren we zover en kochten bij de HANOS-ISPC onze nieuwe pan. Ik gebruik deze pannen al jaren en tot volle tevredenheid. Ik heb momenteel drie pannen in gebruik: een 26 cm met hoge rand, een 24 cm met lage rand en een 20 cm met lage rand. Ik heb er ook nog twee glazen deksels bij gekocht die mij waarschijnlijk zullen overleven. Die zijn niet duur, de pannen wel. De 26 cm pan die we kochten kostte € 77,34. Natuurlijk, je kunt duurder kopen, maar ook een stuk goedkoper. Maar ik gebruik ze voortdurend en vind ze ideaal. Je kunt ze zelfs thuis laten bezorgen. Kijk als je interesse hebt eens hier, bij Gastrolux. Daar kun je alles lezen over de technische kenmerken van de pannen.

6 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Twee jaar geleden ook een nieuwe oven gekocht. En ook die zou ik schoon houden! Ben blij te horen dat ik niet de enige ben waarbij dat niet lukt. Met pannen idem dito. Het betekent dat ze gebruikt worden en daar zijn ze tenslotte voor!
groeten, Caroline

Karin zei

Wat herkenbaar weer, vooral ook de oven…
Als ik die wel eens zie bij een ander zo mooi blinkend en dan die van ons, die ziet er niet meer uit, en ik maar denken dat wij de enige zijn, wat een verademing!
Maar daar wordt dan ook regelmatig in gebakken en gekookt dus er is een goede rede.

Leuk een nieuwe pan, en een mooie ook nog, heb even op de site gekeken ziet er goed uit maar kan nergens ontdekken of hij/zij ook op inductie kan, ja ik weet het echte koks willen vuur zien…………maar dit heeft ook zo zijn voordelen.

Veel kookplezier ermee.

Groet,
Karin

Theo zei

Grappig te horen dat jullie ook vuile ovens hebben! Onbewust heb ik dat blijkbaar als een tekortkoming op mezelf betrokken. Maar het is zo; wat gebruikt wordt mag vuil worden.
Ik heb eigenlijk ook geen idee of de pannen voor inductie geschikt zijn. Ik heb er nog nooit mee gekookt. Er zullen vast nog veel andere pannen zijn die ook goed zijn en waarvan wel vermeld wordt of het tot de mogelijkheden behoort.
Toen ik mijn stoofpan van gietijzer kocht dacht ik dat hij een leven lang zou meegaan. Gietijzer! Dat moet wel levenslange garantie meekrijgen. Twintig jaar is niets! Maar het emaille... Na een jaartje waren de eerste stukjes er al af. Toch is hij nog goed te gebruiken.
En wat is nou levenslang tegenwoordig? Een veroordeling tot levenslang bedraagt in praktijk geloof ik ook niet langer dan twintig jaar. ;-)

Aline zei

Lukt ons toch aardig om de oven schoon te houden, gewoon steeds na gebruik, na het afkoelen even schoonmaken... Succes met je nieuwe pan...

Unknown zei

Die ribbels bij de steel (en op 4 o'clock), is dat verpakkingsmateriaal of heeft het een kook/bakfunctie?

Theo zei

Hoi Paul, die ribbels zijn plastic beschermranden zodat de pannen, bij vervoer, elkaar niet zullen raken.
En Aline, de pan in inmiddels ingewijd en maakte me weer gelukkig :-)

Related Posts with Thumbnails