dinsdag 16 november 2010

Caulibiac, ofwel een heerlijk zalmgerecht met ei, paddestoelen, rijst en bladerdeeg


De titel zegt het eigenlijk al hè, het was heerlijk en je weet gelijk wat erin zit. Ik had het al eens gemaakt maar was het toch weer vergeten. Dit was een uiterst aangename hernieuwde kennismaking. Ik vind het een perfecte combinatie, knapperig bladerdeeg, romige rijst, ei en zalm, verse kruiden en gebakken uitjes met paddestoelen. Echt heerlijk!
Ik moet er wel bij zeggen dat de hoeveelheid vulling nogal fors uitvalt. Je kunt hier met gemak met vier personen van eten. Ik kon niet alles in mijn 4 plakjes bladerdeeg stoppen. Je zou er ook 6 kunnen nemen, maar ik serveerde de rest los bij het bladerdeeg.
Je hebt nodig:
  • Kneepje boter
  • 1 fijngehakte ui
  • 150 gram gesneden paddestoelen
  • Het sap van een ½ limoen
  • Een mootje zalm van iets meer dan 2 ons in kleine stukjes gesneden
  • 2 hardgekookte en gehakte eieren
  • 2 eetlepels gehakte dille
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 185 gram gekookte rijst (dat is 65 gram ongekookt)
  • 0,6 dl room
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei, om mee af te strijken

Bak in een pan met wat boter de uien aan.
Voeg er dan de paddestoelen er aan toe en bak nog 5 minuten. Doe in een grote kom.
Bak de stukjes zalm kort en voeg bij het ui mengsel.
Kook twee eieren en doe dat bij het mengsel.
Hak de kruiden en, jawel, voeg dat bij het mengsel.
Kook de rijst en werk daar als hij gaar is de room doorheen. Ook dit… 
Breng het mengsel op smaak met peper en zout, en eventueel nog wat limoensap.
Ik legde 2 plakjes bladerdeeg licht overlappend op het aanrecht en verdeelde daar het mengsel overheen waarbij ik wel een randje vrijliet.
Dit werd afgedekt met nog 2 plakjes bladerdeeg die wat verder uitgerold waren zodat ze beter pasten. Met een vork zette ik de randen vast en bestreek het geheel met los geklopt ei. Van het laatste plakje bladerdeeg maakte ik wat vismotieven die ik op het pakket plakte. 

Deze werden ook weer met ei bestreken waarna ik de Caulibiac 20 minuten in een op 220 graden voor verwarmde oven bakte.

1 opmerking:

Pluis zei

Ziet er heerlijk uit! Leuk ook dat je tussentijds foto's hebt gemaakt.

Related Posts with Thumbnails