zondag 14 november 2010

Snel bladerdeeg taartje met jam en frangipane

Het was even zoeken in Jamie’s 30 minuten boek. Het zijn bijna allemaal aanlokkelijke maaltijden. Soms vraag ik me wel eens af of het resultaat wel helemaal in orde is als je de bereiding volgt, maar zolang ik het niet geprobeerd heb ga ik er van uit dat dat wel goed zal zijn. 
Ik heb een nagerechtje gemaakt dat op blz. 32 genoemd wordt. Maar Jamie gebruikt hier kant en klare kruimeldeegbodempjes die ik niet kon kopen. Ook gebruikt hij frambozenjam, terwijl ik nog een restje vijgenjam open had staan. Je snapt het, ook dit recept heb ik aangepast aan mijn mogelijkheden. 
Het was lekker en heel eenvoudig te maken. Dit ga ik beslist nog wel eens vaker maken. 


Wat heb je nodig:
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • ½ losgeklopt ei
  • 35 gram gemalen amandelen
  • 35 gram boter op kamertemperatuur
  • 30 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 à 3 eetlepels jam

Een maand of wat geleden heb ik twee geribbelde bakvormpjes met losse bodem gekocht bij Dille & Kamille. Ze kostten nog geen euro en hoewel de kwaliteit een stuk beter kan voldeden ze prima.
Ik heb ze ingespoten met vetstof en daarna bekleed met het bladerdeeg. Met je vingers kun je de randjes die overhangen heel gemakkelijk verwijderen. 
Op de bodem deed ik een goede eetlepel (vijgen)jam, die ik afdekte met de frangipane.
Voor de frangipane roer je de boter, de gemalen amandelen, de suiker en het ei door elkaar. Je kunt hier nog een drup vanille essence door heen doen of wat sinaasappelschilletjes.
Strijk het geheel wat af en bak het achttien minuten in een op 190 graden voor verwarmde oven.
Jamie geeft hier nog een lepel crème fraîche bij maar dat viel bij ons niet zo in smaak. Het taartje smaakt heerlijk zo en heeft voor mij geen behoefte aan zo iets erbij.

4 opmerkingen:

camilla zei

Hoi Theo! Frangipane is één van die dingen die ik heel dikwijls kant en klaar koop (mijn dochter is een fan)en waar ik eigenlijk nooit op zou komen om ze zelf te maken. Tot nu.
Ons Cato dankt u!

Theo zei

Nou, dat is leuk! Kunnen Cato en ik een 'frangipanefanclub' oprichten :-)

Anoniem zei

Moet er niet ook nog bloem bij de ingredienten om Frangipane te maken ?

Theo zei

Ik heb voor de zekerheid nog even na gekeken of er bloem bij de frangipane moet, maar in dit recept is het niet het geval. Ooit heb ik het eens gemaakt waarbij er wel een klein eetlepeltje bloem doorheen ging. De frangipane zal dan misschien wat steviger worden maar noodzakelijk is het niet. Succes met dit heerlijke recept!

Related Posts with Thumbnails