woensdag 17 november 2010

Tip van Theo: mayonaise

Zelfgemaakte mayonaise is heerlijk en het is een leuk werkje om te doen. Hou wel een paar dingen in de gaten.

  • Of je het nu maakt met de garde, de keukenmachine of een mixer, voeg de olie altijd heel geleidelijk toe anders gaat de mayonaise schiften.
  • Mocht het toch gebeuren klop er dan 1 à 2 eetlepels heet water door. Helpt dat niet, begin dan met een nieuwe dooier en klop het geschifte mengsel er geleidelijk doorheen.
  • Voor een milde mayonaise gebruik je bijvoorbeeld zonnebloemolie. Gebruik extra vierge olijfolie voor een meer uitgesproken smaak.
  • Mayonaise uit de winkel heeft een zachtere textuur. Dat komt omdat er wat water aan toegevoegd is. Vind je dat lekker, doe er dan zelf ook een eetlepel water bij.
  • Nog een lekker ideetje: voeg aan 2,5 dl mayonaise 4 gehakte lente-uien, 1 geperste teen knoflook, 4 geprakte ansjovisfilets, wat fijn geknipte peterselie en bieslook aan toe. Is lekker bij vis of kibbeling als je die eens meeneemt van de markt of vishandel.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails