zaterdag 17 januari 2009

Chinese soyakip

Ik kwam dit recept tegen op de site van Tanja (aan tafel) en klikte door naar het originele recept van Kok Robin. Ook hier was niets dan lof te lezen over dit gerecht. Reden genoeg dus om het ook eens uit te proberen en met jullie te delen. Het levert een smakelijke malse kip op die zonder veel inspanningen is te maken. Het leuke is dat de basissaus meerdere malen te gebruiken is. Na gebruik zeef je hem, ontvet je hem en vries je hem in.

Begin met het maken van de saus. Laat de volgende ingrediënten een kwartiertje trekken in een niet te grote pan zodat je later de kip hierin kunt onderdompelen in de saus.

250 ml lichte soyasaus
250 ml Shaoxing rijstwijn
400 ml water
150 gram Chinese (bruine) suiker of gewone kristalsuiker
1 flink stuk geschilde gember in vieren gesneden
3 tenen fijngesneden knoflook
3 stuks steranijs
2 pijpjes kaneel
1 stuk sinaasappelschil zonder het witte gedeelte
½ theelepel Chinese vijf-kruidenpoeder
½ theelepel sesamolie
1 ½ theelepel Sichuan peperkorrels (of weglaten als je er niet aan kunt komen).


Laat hierna de kip of kipdelen een half uur in pocheren in de saus. Je kunt dan de pan met inhoud af laten koelen zodat het vlees zich weer kan volzuigen met vocht. Laat de kip vervolgens uitdruipen op een rek. Bestrijk hem met olijfolie en leg hem op een rooster. Bak hem dan een klein half uur in een oven van 220 graden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ah, die pootjes zien er heerlijk uit! Maar ik vraag me af, als je een hele kip gebruikt he, zoals ik altijd, dan blijft de smaak van de saus heel subtiel en het vlees dus behoorlijk blank. Is dat bij kippenpoten nou anders? Dat de saus er dieper in doordringt en het vlees bruiner wordt?

Hm, eigenlijk moet ik dat gewoon zelf eens uitproberen he? :-)
Maar toch, hoe sterk vond je het vlees gekruid?

Theo zei

Hoi Robin, die pootjes waren ook heel lekker! Ik kan nog niet vergelijken maar ik vind het vlees van de poot over het algemeen lekkerder dan bijvoorbeeld het borstvlees. De smaak was voornamelijk in het vel getrokken en dat smaakte voortreffelijk, een hoog smaakgehalte. Het vlees was mals door het afkoelen in het vocht. Een mooie combinatie dus. Meer kippensmaak zou voor mij betekenen dat ik naar een duurdere kip zou omzien. Geen Bresse-kip omdat ik het zonde zou vinden om deze bijzondere smaak te veranderen. Een scharrelkip is wat mij betreft goed genoeg. Volgende keer maak ik waarschijnlijk ook eens een hele kip, net als jij. Ik zal me echt verkneukelen bij het zien van zo'n hele, mooie bruine kip!

Related Posts with Thumbnails