Dit is een heerlijk gezond en voedzaam koekje uit de Indonesische keuken. Ik eet het wel eens onderweg als ik lekkere trek heb en een toko tegenkom. Maar als je thuis een voorraadje in de diepvries hebt dan ben je een tevreden en gerustgesteld mens als die lekkere trek onverwachts de kop opsteekt. Ik verdeel deze hoeveelheid in zessen en maak hiermee ‘superlempers’. Ze zijn namelijk eens zo groot als die in de winkel. Ik zou natuurlijk ook twaalf lempers kunnen maken maar aangezien we meestal toch samen lemper eten scheelt dit extra ‘inpakwerk’.
Je moet dit soort dingen zo en zo eigenlijk samen maken. :-)
Je moet dit soort dingen zo en zo eigenlijk samen maken. :-)
Ingrediënten
500 gram ketan of kleefrijst
50 gram santen
400 gram kipfilet
1 kippenbouillonblokje
1 ui
4 tenen knoflook
6 kemirienoten
1 theelepel ketoembar
½ theelepel djinten
2 theelepels sambal
2 deciliter water plus 80 gram santen
3 blaadjes daon djeroek poeroet
2 theelepels tamarinde
zout
Bereidingswijze
Kook de rijst in de rijstkoker met het water en de santen. In mijn geval is dat 3 bekertjes rijst met een kop erop en vijf bekertjes water. Pocheer de kip gaar in kokend water met een bouillonblokjes en pluis de kip met twee vorken uit elkaar. Pureer in de mengbeker de kemirienoten, de sambal, de ui, djinten, ketoembar, de knoflook met wat olie. Fruit de boemboe 5 minuten in wat olie en doe vervolgens de kip en de dikke santen erbij. Laat dit terwijl je regelmatig omschept op een laag vuurtje sudderen totdat het mengsel nagenoeg droog is. Voeg wat zout en de tamarinde toe. Neem de warme rijst en stort die op de aanrecht. Maak een lange strook van 15 cm bij misschien wel 60 cm die ongeveer 1 cm dik is. Snij dit in zessen en plaats elk stuk op een stuk magnetronfolie. Verdeel de vulling hierover en rol de rijst voorzichtig dicht tot een dikke worst met de vulling in het midden.
Vries de lempers in en verwarm in de magnetron voor consumptie.
1 opmerking:
Waar gaan de limoenblaadjes in?
Verder lekker recept
Een reactie posten