woensdag 28 januari 2009

Het is als honing

De rood geverfde lippen staken fel af tegen haar bleek gepoederd gelaat. Haar zwarte haar was strak naar achter gekamd en werd bijeen gehouden door een fijngesneden jade haarspeld. Ze was gekleed in een gewaad van de duurste Chinese zijde dat met veel gouden borduursels versierd was. Ze liet haar handen op haar benen rusten zodat de licht gekromde nagels die wel zes centimeter lang waren, niet in de weg zaten.
Met uitdrukkingsloze ogen keek ze naar een bediende die onderdanig op haar toekwam. Hij hield de keizerin-weduwe Cixi een schotel voor. Zij nam een stukje en stak het in haar mond. De houten vloer kraakte. Bijna onmerkbaar knikte ze met haar hoofd. De schaal werd voor haar neergezet en de bediende verwijderde zich gebogen van haar vandaan. In de schaal lagen roodbruine stukjes lamsvlees, zacht en mals, die smaakten naar honing met een lichtzure nasmaak. De speciaal voor haar bereidde lamsschotel beviel haar zo dat zij de naam wenste te weten van dit gerecht. De kok waagde het niet haar uitsluitsel te geven en verzocht haar zelf een naam te bedenken.
‘Het is als honing…’ zei ze achteloos en zo wordt dit gerecht sindsdien genoemd.

Wij eten dit gerecht al meer dan tien jaar en vinden het bijzonder lekker. Het heeft een authentieke Chinese smaak, is heerlijk mals en heeft voldoende saus om witte rijst mee aan te kleden. Mijn versie is gemaakt van varkenshaas maar je kunt natuurlijk ook een mooie lamslap of een lamsoester gebruiken.Ingrediënten
1 varkenshaas
1 grote lepel Hoisinsaus
2 eetlepels maizena
3 eetlepels olie om in te bakken

3 eetlepels lichte soyasaus
1 ½ eetlepel azijn
2 eetlepels shaoxing rijstwijn
2 eetlepels gembersap
1 eetlepel keukenstroop
3 eetlepels suiker
1 eetlepel maizena
1 theelepel sesamolie

Bereidingswijze
Snijd het vlees dwars op de draad in dunne plakken. Schep het met de Hoisinsaus om in een schaal en bestooi met maizena. Zorg ervoor dat alles goed bedekt is.
Meng alle smaakbestanddelen behalve de sesamolie.
Verhit de olie in de pan en bak de plakjes varkenshaas bijna gaar. Voeg dan de smaakbestanddelen toe en bak nog even totdat de saus wat dikker wordt en mooi aankleeft.
Voeg dan de sesamolie toe en serveer.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails