vrijdag 28 januari 2011

Beenhammetje met honingmosterd


De koeling lag vol met beenhammetjes, 2 voor de prijs van 1. Ik zou er zo snel niet op gekomen zijn om eens een hammetje klaar te maken, maar de aanbieding haalde me over de streep. Gelukkig maar want het is lekker vlees. Ik heb deze eenvoudig bereid in de oven maar het andere exemplaar wacht een grotere culinaire toekomst. Het eerste wat te binnen schiet is een combinatie van appels, tijm en cider. 
Maar terug naar deze ham. Hij is ingewreven met honingmosterd en wat herbes de Provence, heeft even de tijd gekregen om te marineren, en is toen een hete oven in gegaan. Het eerste half uur op 180 graden waarna nog een uur volgde op 100 graden. Het resultaat was een perfecte ham die niet ineen geschrompeld was zoals dat wel eens in de pan kan gebeuren. Hij had een mooie malse beet in de mond en smaakte vol, zoals ham moet smaken. 
Zouten hoeft niet, want een beenham wordt eerst in zout gelegd waarna hij nog ongeveer een week in een pekelbad verblijft zodat het zout verder in de ham kan trekken. Daarna wordt de ham in een koelcel bewaard zodat de hele ham doortrokken raakt van het zout/pekel. Soms wordt een ham dan nog gerookt maar deze was ongerookt. Tenslotte moet hij dan nog gegaard worden. 
Ik heb er wat sjalotjes naast gelegd met een klein scheutje olie en wat boter voor de saus. Om deze te maken haal je eerst de ham met de sjalotjes uit de braadslee. De ham gaat onder folie zodat de sappen zich goed kunnen verdelen door het vlees, en de braadslee gaat op het vuur. Een scheutje wijn in de slee met wat kruiden, in mijn geval herbes de Provence, krijgt een minuutje de tijd om wat in te koken waarna nog een theelepeltje demi-glacepoeder volgde. Heb je dat niet in huis dan kun je altijd wat juspoeder proberen of misschien wel een stukje van een bouillonblokje. Als je toevallig nog wat room in huis hebt zou je daar ook een scheutje van bij kunnen doen. Met sausjes kun je zo heerlijk improviseren!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails