vrijdag 4 februari 2011

Video: zelf soesjes maken

Vorig weekeinde werden we uitgenodigd voor zeg maar een gezellig avondje quantumfysica. Dit behoeft misschien enige uitleg. Ik stel me voor dat je genoeg gezellige avondjes  door gebracht hebt, maar dat je die niet vanzelfsprekend verbindt met quantumfysica. Toch is de gedachte zo gek nog niet. Nodig wat mensen uit die er iets van weten of er in geïnteresseerd zijn en vraag of ze allemaal iets te eten of te drinken meenemen. Geheid dat je een gezellige avond hebt. Mocht je niet ruim in je kennissen zitten die een beetje thuis zijn op dit gebied, dan gooi je het gewoon over een andere boeg. Ik zou zelf een bloggersavondje op poten zetten met medebloggers en volgers. Allemaal iets lekkers meenemen en de hele avond gezellig door kauwen en kwebbelen. Geheid, dat wordt een gezellige avond.
Ik nam wat slagroomsoesjes mee om de feestvreugde te verhogen en wat financiers. Toen ik ze maakte heb ik mijn camera maar eens laten lopen omdat het me wel leuk leek wat basisbereidingen op mijn blog te hebben. Met soezenbeslag kun je veel verschillende dingen doen en als het zo uitkomt kan ik dan nog eens verwijzen naar zo een basisrecept.

Je hebt nodig:
  • 50 gram melk
  • 50 gram water
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • Mespuntje zout
  • 2 eieren
Breng eerst de vloeistof met het zout en de boter aan de kook. 
Voeg dan in één keer de bloem er aan toe en roer dit tot een dikke bal die van de pan loskomt.
Zet de pan dan nog een minuutje op laag vuur om het beslag te drogen terwijl je blijft roeren. 
Voeg er dan één voor één de eieren aan toe en meng ze grondig met het beslag.
Doe het over in een spuitzak en spuit soesjes of eclairs op wat bakpapier of silpat.
In de film heb ik de soesjes gewoontegetrouw met wat eigeel bestreken maar dat is niet nodig omdat er melk in het beslag zit. Bak ze af gedurende 20 minuten in een op 200 graden voor verwarmde oven.
Tip: gebruik zo nu en dan een deegschraper om je beslag naar de spuitmond te brengen van je spuitzak. Ik heb dat zelf ooit gezien en vind het een fantastisch handigheidje!

7 opmerkingen:

Aan tafel met Tanja zei

Hoi Theo,
Wat een ontzettend leuk filmpje en het resultaat mag er ook zijn!

Theo zei

Dank je wel Tanja, leuk te horen!

Caroline Brouwer zei

Hallo Theo,
Inderdaad wat een leuk filmpje. Ze zien er ook prachtig uit! Nu staat al een tijdje op mijn lijstje om eens soesjes te maken.Ik ga het binnenkort toch maar écht eens doen. Wat een handige tip met die deegschraper! En waar had je ze mee gevuld?
groeten, Caroline

Theo zei

Hoi Caroline, ik heb ze heel eenvoudig met slagroom gevuld maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden, zoals jij ook wel zult weten, dat ik besloot alleen de soesjes in beeld te brengen en later nog eens iets over de verschillende toepassingen te schrijven. 't komt er allemaal nog aan!

Tonia zei

Hoi Theo,
Wat een leuk filmpje heb je gemaakt, ziet er erg goed uit, de soesjes ook trouwens! het is al lang geleden dat ik soesjes gemaakt heb, maar ga dit zeker binnenkort weer eens doen.
groeten,
Tonia

Anoniem zei

Misschien een stomme vraag (ik ben een culinaire leek) maar hoe krijg je de slagroom erin?

Theo zei

Niets geen domme vraag hoor. Omdat je met soesjes zoveel kunt doen wilde ik hier alleen laten zien hoe je soesjes maakt. Maar ze worden veruit het meest gevuld met slagroom dus dat had ik er wel even bij kunnen zetten.
Je maakt een klein gaatje in het soesje (dat zou je gelijk na het bakken kunnen doen want dan kan de stoom er beter uit en droogt hij beter), waarna je een spuitzak gevuld met slagroom en met een klein spuitmondje gebruikt om de slagroom erin te spuiten. Die zakken kun je bijna bij elke keukenwinkel kopen. Succes ermee!

Related Posts with Thumbnails