maandag 28 januari 2013

Runderstoofpot met rode wijn, uien en champignons


Gisteren gemaakt, en van genoten. 
Het was me niet gegeven in de afgelopen tijd te bloggen maar die tijd lijkt nu dan toch voorbij. Ik heb al weer aardig wat gerechtjes gemaakt en gefotografeerd en ik wilde graag met deze beginnen.
Ik had natuurlijk ook Boeuf a la bourguignonne hierboven kunnen zetten. Ik had zelfs kunnen vermelden dat dit recept van Elizabeth David is. Wie weet wat een wervende kracht die tekst gehad zou hebben, maar ik heb het ‘huiselijk’ gehouden. Een klassiek Frans gerecht dat al heel lang gemaakt wordt bij de mensen thuis. Natuurlijk, je kunt het ook best in een restaurant krijgen maar voor mijn gevoel is het meer een familierecept dat in het volk aardt, en niet in een hoge culinaire traditie. 

Ik nam:
 • Een klein kilo sucadevlees
 • Zout en peper
 • Een ui in ringen
 • Een bouquet garni (een zakje van Ducros in mijn geval)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zo’n 2 dl rode wijn
 • 100 gram gerookte spekjes
 • Een netje kleine hele uitjes
 • Een flinke eetlepel bloem
 • 2 a 3 dl bouillon
 • 250 gram champignons
 • Ik had er nog een teentje knoflook bij moeten doen…

Allereerst heb ik het vlees in stukjes gesneden en samen met de wijn, olijfolie en de ui met wat peper en zout een paar uur laten marineren.
Toen heb ik in mijn stoofpan ( die ik ooit met het zweet op het hoofd door heel Amsterdam heb gezeuld) het spek zachtjes uitgebakken met de uitjes.
Mevrouw David had andere plannen. Volgens haar moest ik het vlees uit de marinade zeven en droog deppen zodat ik het in het spekvet zou kunnen aanbraden.
Maar… ik zag bloed. Ik pakte mijn vlees met marinade en kieperde dat pardoes bij het spek en de uitjes. Het gonsde door mijn hoofd. Ik had toch ooit bij Harold McGee gelezen dat het een fabeltje is dat je het vlees dichtschroeit? En moesten mijn uitjes niet de hele tijd mee sudderen zodat ze boterzacht zouden worden? 
Aldus gedaan, al moet ik zeggen dat ik wel eerst nog de bloem door het spek en de uitjes geroerd heb. Toen alles behalve de champignons in de pan gedaan, en het geheel heerlijk langzaam laten stoven.
Tijd voor een wandelingetje. De deur ging open en wat een geur hing er in huis, verrukkelijk! Ik proefde en genoot, wat hoopte ik dat het vlees goed mals zou worden.
Na een uurtje of twee ging het deksel van de pan en gingen de champignons erbij.
Ik maakte een aardappelpuree en we gingen aan tafel.
Fantastisch! Je zou het ook met een stuk brood kunnen eten natuurlijk maar midden in deze Hollandse winter paste de puree er perfect bij. Botermals vlees, smeltende uien en een verrukkelijk smakende jus. Het genot van een eerlijke stoofpot.
Oh ja, ik was misschien het teentje knoflook vergeten, maar ik heb er wel een lepeltje van Chef’s Demi-glace aan toegevoegd. Niet noodzakelijk maar het geeft net dat beetje extra aan smaak!

8 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Wat leuk dat je weer terug bent! Ik miste je lekkere recepten en leuke verhalen.

Paul Oosten zei

Welcome back.
Ben benieuwd wat volgt ...

Agnes zei

Fijn dat je er weer bent! Ben benieuwd wat je allemaal voor ons in petto hebt.
Hartelijke groet,
Agnes

Barbara zei

Ha Theo,

Fijn dat we weer in je keuken mee mogen kijken,ik heb regelmatig gespiekt of er toch niet wat geplaatst was!
Liefs, Ben & Bar.

Anoniem zei

Je bent er weer, leuk!

Groet, Karin

Theo zei

Wat leuk dat jullie er allemaal nog zijn!
Ik heb al weer heel veel leuke gerechten en hapjes gemaakt en hoop dat jullie daar de komende tijd weer wat plezier aan kunnen beleven.

Nell Nijssen zei

Fijn dat je weer kunnen lezen, Theo! Het was hier akelig leeg. Kom maar op met die inspirerende verhalen en recepten!

Theo zei

Dank je wel Nell, leuk te horen :-)

Related Posts with Thumbnails