maandag 20 juli 2009

Riedel: het Bourgogneglas


Wie volop van zijn wijn wil genieten kiest met zorg zijn glas. Dat was ik me altijd al bewust. In het verre verleden had ik daarom kristallen tulpvormige glazen van Schott Zwiesel aangeschaft. Eén van mijn overwegingen om die serie te nemen was het coupemodel dat hierin voorkwam. Het is een prachtig model en ik heb het vaak gebruikt, niet om uit te drinken maar om een klein gerecht in te presenteren.

Nu ik SWEN 1 (Stichting Wijn Examens Nederland) heb gedaan en me opmaak om aan SWEN 2 te beginnen vond ik dat ik wel een cadeautje had verdiend. Door mijn hernieuwde interesse in wijn kwam ik de Riedel glazen op het spoor.

De Oostenrijkse glasfabrikant maakt wijnglazen die op maat toegesneden zijn voor een speciale wijn of druivensoort. De vorm en de grootte van het glas waarborgen dat de beoogde eigenschappen van die wijn optimaal tot hun recht komen. Deze kennis nam ik voor lief als goede reclame. De opmerkingen van professionals die uit de Riedelglazen hadden gedronken en het idee hadden verschillende wijnen geproefd te hebben door de zelfde wijn uit een ander Riedelglas te drinken, vond ik intrigerend. Zou dat echt gebeurd zijn? Ik kwam de anekdote vaker tegen. Het liet mij niet meer los en ik ging op zoek. Ik vond de glazen voor het eerst in Amsterdam-zuid bij Les fleur de Lys. Kosten: gemiddeld 175 euro per handgeblazen glas. Mooi glas, dat wel, maar zou ik na één of meerdere wijntjes eruit gedronken te hebben dit nog durven afwassen, afdrogen? Ik vrees dat mijn angst voor de afwas evenredig zou stijgen met het aantal glazen dat ik zou drinken. Nee, deze glazen zouden het niet worden.

Het pleit werd beslecht in ‘De gouden ton’. Ik ging naar deze wijnkoperij aan de Oppert te Rotterdam en werd daar zeer vriendelijk ontvangen door iemand die wist waarover hij sprak en dat ook nog eens graag met mij wilde delen. Kortom, iemand naar mijn hart! Bovendien heeft deze zaak een meer dan gemiddeld aanbod en is centraal gelegen. Ik beveel hem je van harte aan.

Het bleek dat De gouden ton importeur van Riedel is en de glazen ook los verkoopt. Na ampele overweging besloot ik tot aankoop van het Bourgogneglas. Kosten: 20 euro, en daarvoor heb je het beste machinaal gemaakte glas wat je je maar kunt wensen.

Het ziet er prachtig uit. Het ligt heerlijk in de hand en wie het ragfijne glas aan de lippen zet voelt zich als een koning zo rijk.

Het glas is geschikt voor volle rode wijnen (met meer dan 12,5% alcohol) met een hoge zuurgraad en bescheiden tannines. Het glas leidt de wijn naar dat gedeelte van de tong dat zoetheid waarneemt waardoor het rijke fruit goed uitkomt en de zuren wat minder naar voren komen. De grote kelk van het glas staat garant dat je alle nuances van de aroma’s van de wijn goed tot je kunt nemen. Het wordt aanbevolen voor Barbaresco, Barbera, Barolo, rode Bourgogne, Gamay, Nebbiollo en Pinot Noir. Tot zover Riedel zelf.

Daarmee kun je toch uit de voeten, nietwaar?

Thuisgekomen heb ik een fles Beaujolais Villages licht gekoeld, en in geschonken. Wat zou mij te wachten staan? Ik rook, rood fruit, aardbeien... Maar wacht, je moet kunnen vergelijken. Ik pakte een eenvoudig rond wijnglas op steel en vulde dat met de zelfde Beaujolais. Opnieuw ruiken, weer aardbeien natuurlijk. Nog eens terug naar het Riedelglas. Wham! Ik had toch nog niet gewalst? Wat een geur! Wacht eens even, nou zal je wat beleven: walsen die wijn. Opnieuw ruiken. Wat een ruimtelijkheid, wat een weelde aan geur. Een gelaagdheid? Woorden schieten tekort.

Ik liet me met een volmaakt tevreden glimlach om de lippen terugvallen in de bank, ik had iets goeds gekocht. Iets wat een wezenlijk verschil uitmaakt.P.S.

De gouden ton organiseert een speciale Riedel proeverij.

3 opmerkingen:

Martine zei

Goede tip, misschien tot dan!

Groetjes,
Martine

Theo zei

Dat zou leuk zijn Martine, maar de Riedelproeverij valt samen met mijn eerste wijncursusdag. Ik ben wel benieuwd naar jouw ervaring als je gaat. Je krijgt trouwens 4 Riedelglazen mee naar huis!

Groetjes,

Theo

vincent zei

Goedendag

Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

Met vriendelijke groeten

Vincent

http://nl.petitchef.com

Related Posts with Thumbnails