maandag 9 augustus 2010

La tarte fine à la tomate et au basilic,


Ofwel een lekker taartje van bladerdeeg met tomaat en basilicum.

Het is zomer en dan zijn er goede tomaten te koop. Ik geniet daar graag van en heb ze op deze manier tot een heerlijk lunchgerecht verwerkt.


Voor twee personen heb je nodig:

4 plakjes bladerdeeg

2 mooie tomaten

een klein beetje tomatenpuree

een tube basilicum met wat olie van de groenteafdeling supermarkt

tijm

peper en zout

(suiker)


Leg twee plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot je er een cirkel van 20 cm. uit kunt steken.

Besmeer deze met de basilicum en dep daar een klein beetje tomatenpuree doorheen. Laat wel een klein randje van een centimeter vrij.

Snij de tomaten niet te dik en schik ze er overheen.

Kruid de taartjes met peper, zout en een klein beetje tijm (heerlijk!).

Zet ze 15 minuten in een oven van 220 graden.

Vijf minuten voor het eind haal je ze er uit om dit keer de tomaten met een penseel te bestrijken met de rest van de basilicumolie.


Eventueel kun je wat suiker gebruiken. Dat hangt van de smaak van de tomaten af, maar persoonlijk zie ik daar liever van af. Het lijkt wel of alles tegenwoordig gezoet moet worden. Wil je een glas wijn bij het eten drinken dan doet die zoetigheid de wijn dikwijls geen goed. Maar eigenlijk vind ik het aanzoeten in dit soort gerechten principieel misplaatst. Het wordt een goedkoop en behaagziek trucje.

Onwillekeurig moet ik denken aan de Chinese keuken die in de loop der eeuwen de meest verfijnde culinaire technieken heeft ontwikkeld. Toen in het begin van de vorige eeuw vetsin ontdekt werd, ging men dit op grote schaal gebruiken als smaakversterker. Vaak ten koste van echte en belangrijke ingrediënten. Hiermee werd een grootse keuken naar beneden gehaald. Jammer en zonde.


Essentieel in dit gerecht is het gebruik van de beste tomaten die je kunt vinden en het zo krokant bakken van het bladerdeeg als je maar kunt. Deze twee in je mond samen met de kruiden levert een zalige sensatie op. Volgende keer maak ik mijn eigen bladerdeeg hiervoor want ik geloof dat het dan nog lekkerder wordt, maar deze versie is makkelijk en zeker niet te versmaden!


Misschien kan er dan ook wel een glas Steen/Chenin Blanc naast, of een droge rosé!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails