woensdag 24 augustus 2011

Heerlijke chocolate chip koekjes


Ik was in de vakantie in Haarlem en liep daar de Slegte binnen. Uiteraard kijk ik dan even bij de kookboeken en tot mijn onuitsprekelijk genoegen zag ik daar het Hummingbird bakboek bij de ramsj liggen. Al langer dan een jaar overwoog ik dit boek te kopen en bij de Slegte ging ik voor de bijl. Gewoon omdat het goedkoper was en omdat ik het niet meer bij Selexyz had gezien. Geen overwegingen meer van: ik heb al zoveel boeken, en wat voegt dit boek nog toe aan de rest. In droeve besluiteloze tijden aangevuld met: en word ik hier nou echt gelukkig van… Nee, ik kwam, zag, en kocht! En wat een juweel van een boek is het toch. Caroline had het me al eens aanbevolen en gelijk had ze. Ik heb er nog maar drie gerechten uit gemaakt, maar alleen deze al rechtvaardigt de aankoop.
Uit zelfbescherming heb ik de volgende originele hoeveelheden gehalveerd. Bij een stapel van deze koekjes ligt het gevaar van een hartvervetting of een chocoladevergiftiging snel op de loer. 

Voor 24 stuks
  • 225 g boter. op kamertemperatuur
  • 350 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • ½ tl vanille-extract
  • 400 g bloem
  • ½ th zout
  • 2 ½ tl zuiveringszout
  • 225 g pure chocolade. grofgehakt
  • 4 bakplaten, bekleed met bakpapier 

Verwarm de oven op 170 °C/gasstand 2-3. Doe de boter en de suiker in de kom van een keukenmachine met het kunststof deegmes (of gebruik een elektrische handmixer) en klop tot het een bleke, romige massa is. Voeg de eieren een voor een toe, klop kort en schraap steeds de nog niet opgenomen ingrediënten met een pannenlikker van de wand van de mengkom. Schakel de machine naar de laagste stand en klop de vanille door de botermassa.Voeg bloem, zout en zuiveringszout toe en blijf kloppen tot alles is vermengd. Schep de gehakte chocolade door het beslag zodat hij gelijkmatig is verdeeld. Zet 6 gelijke bergjes chocoladebeslag op elke voorbereide bakplaat; houd ze iets uit elkaar zodat ze kunnen uitlopen. Bak de koekjes 10 minuten in de warme oven tot ze vrij plat en  langs de rand goudbruin zijn. Laat de koekjes kort op de bakplaat afkoelen en leg ze daarna op een rooster om ze helemaal koud te laten worden. Ze moeten zacht en taaiig zijn.

5 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Je boft maar weer Theo, dat je het goedkoop op de kop hebt kunnen tikken. Je koekjes zien er zalig uit.
Verstandig dat je de helft hebt gemaakt ;-)

Theo zei

Ik heb er dan wel minstens een jaar op moeten wachten Caroline, maar kan nu dan ook overheerlijke koekjes bakken. En dan, twee keer per week een half portie is prima te doen!

Dzoli zei

Ze zien er zo kunsperig uit.Ik ben zeker er zijn nog veel lekkere recepten id de boek die je gekocht hebt:)

Marian zei

Ze zien er echt heerlijk uit!
Groetjes
Marian

Theo zei

Ze smaakten zo lekker dat ik denk ze cadeau te geven als het zo uitkomt!

Related Posts with Thumbnails