zondag 14 april 2013

Mijn chicken korma


Ik heb een boek gekocht van Sanjeev Kapoor, Mastering the art of Indian cooking. De Indiase keuken blijft me boeien, ik heb zulke lekkere dingen gegeten. Maar over dit boek wil ik het nu niet hebben, dat komt later wel. Ik noem het hier alleen omdat het me weer aan het zoeken en proberen bracht.
Op het internet vond ik een recept waar ik wel vertrouwen in had. Ik kocht een stuk lamsvlees en toog aan de slag. Het resultaat was veelbelovend maar er mankeerde nog van alles aan; het was ondermeer veel te scherp. Ik heb het recept aangepast en herschreven zodat het hopelijk beter te volgen is (en in het Nederlands nu), maar ook beter bij onze Europese smaak past. 
Ik heb er met mijn telefoon en een goedkoop statiefje wat ik in een Chinese winkel op de Zeedijk in Amsterdam op de kop tikte, een film van gemaakt.
Het is een authentieke curry geworden, vol van smaak en fluwelig in de mond. Dat komt ondermeer omdat de uien lang gebakken zijn en omdat ik een dikke yoghurt heb genomen. De ghee, eigenlijk gewoon geklaarde boter, draagt daar beslist ook aan bij. Je kunt ook gewone boter nemen omdat ik steeds olie toevoeg. De boter kan dan niet verbranden.
Nog een laatste belangrijke opmerking: gebruik geen gewone chillipoeder, dat is veel en veel te scherp. Het chillipoeder uit de Kashmir is bekend om zijn grote kleurkracht en milde smaak. Ik ken slechts twee zaken (na lang zoeken) in Amsterdam en Rotterdam die het verkopen, op het internet kun je ook terecht.



  • 500 gram kippendijvlees

  • Gemberpasta 2 eetlepels
  • Knoflookpasta 2 eetlepels

  • Peperkorrels 1 theelepel
  • Nootmuskaat ¼ theelepel
  • Mace of foelie een stukje of een ½ theelepeltje
  • Karwijzaad ½ theelepel
  • Komijnzaad 1 trheelepel
  • Kruidnagels 8 stuks
  • Kaneelstokje van 5 cm

  • Ghee of olie
  • 4 dun gesneden uien

  • 3 zwarte kardamomzaden
  • 6 groene kardamomzaden

  • Yoghurt 250 ml

  • Korianderpoeder 1 theelepel
  • Chillipoeder uit de Kahsmir 2 theelepels (of iets meer)
  • Laurierblaadjes 2
  • Zout
  • Handje rozijnen

  • Garam masala 1 theelepel

  • Korianderblaadjes

Maal de vaste kruiden tot een poeder in de keukenmachine.

Bak de uien langzaam bruin en zacht in de olie of ghee. Neem ze uit de pan.

Doe de kardamoms in de olie of ghee en bak even later de stukken kip bruin.
Doe het gemalen kruidenmengsel erbij en bak nog even.
Voeg dan beetje bij beetje de yoghurt hier aan toe en kook tot de olie gaat scheiden. 

Voeg dan de andere kruiden hier aan toe en kook nog even. 
Prak de uien wat kapot en doe ze met de rozijnen in de pan. 
Voeg eventueel nog wat water toe en kook tot alles gaar is.

Garneer met de korianderblaadjes. 

2 opmerkingen:

Karin zei

Hoi Theo,
Wat een super leuk filmpje, dat smaakt naar meer!
Dit wil ik zeker een keertje maken, bedankt voor het lekkere recept en de geweldige uitleg.

Groet Karin

Theo zei

Graag gedaan hoor Karin. Ik hoop dat jullie ervan genieten!

Related Posts with Thumbnails