woensdag 16 september 2009

Spätzle met behulp van een Spätzlezeef


Een poosje geleden heb ik Spätzle met de hand gemaakt. Dat gaat prima maar is wel wat bewerkelijk. Omdat het ons prima smaakte en we in de toekomst wel vaker thuis Spätzle willen eten keek ik eens op het internet rond op zoek naar een Spätzlemaker. Ik kwam op een leuke Duitse site terecht die ooit door twee mannen met een flinke borrel op was opgezet, en allerlei wetenswaardigheden over dit Swäbische gerecht bevat. Wil je wat meer weten over dit gerecht, bijvoorbeeld of het nou wel of geen pasta is, kijk dan eens op: http://www.spaetzle.de.

Ik besloot een Spätzlezeef aan te schaffen. Een middagje Amsterdam leverde verschillende mogelijkheden op. Op de Haarlemmerdijk werd mij een pureeknijper aangeraden. Een mooi apparaat dat echter groot en duur was, niet echt wat ik zocht. Ik bewaarde het beste voor het laatst en kwam bij Duikelman uit.

Jawel, natuurlijk hadden ze een Spätzlezeef. Ik hoefde het niet eens uit te leggen. Ik kwam voldaan met een handig roestvrijstalen Spätzlezeef weer op de Ferdinand Bol terecht en bedacht met innige voldoening dat deze zeef mij vijftien euro had gekost, niet eens duurder dan wat ik vergelijkbaar op het internet bij Duitse bedrijven had gezien. Die Duikelman toch weer!

Dit weekeinde heb ik hem gebruikt. Je vult een pan met water en brengt dat aan de kook. Je legt de zeef als een deksel op de pan en smeert met behulp van een spatel het deeg door de gaatjes. Spannend hoor, de eerste keer. Ik ben maar blijven smeren tot dat al het deeg verdwenen was. De zeef opgelicht en jawel, prachtige Spätzle!Bij de Spätzle aten we een mooie kalkoenfilet die ik plat geslagen had en gepaneerd met Panko (Japans paneermeel, ik kan en wil nooit meer zonder zitten).

Het sausje bestond uit wat meegebakken uien, een scheutje Pinot noir uit de Bourgogne van Bouchard uit 2007 die ik heel toevallig open had staan, een scheutje room en uit nood, een klein stukje van een bouillonblokje omdat mijn instant kalfsfond op was.


Nog een keer het Spätzlerecept:

180 gram bloem

2 eieren

zout

een 1/2 dl water


Voeg alle ingrediënten samen, meng krachtig en verwerk tot Spätzle.

2 opmerkingen:

Aan tafel met Tanja zei

Hee wat leuk, ik krijg bijna de neiging om straks bij Duikelman langs te gaan. Ook goed in beeld gebracht.

Theo zei

Altijd doen Tanja, Duikelman blijft leuk!

Related Posts with Thumbnails