zondag 6 juni 2010

Gepocheerde makreelfilets

Ik heb me voor genomen meer vis klaar te maken de komende tijd. Eén en ander is ook ingegeven door Rick Stein. Ik heb zijn boek Verse vis gekocht en ben daar heel gelukkig mee. Beter kan ik me niet wensen. De eerste honderd bladzijden beslaan alle mogelijke technieken, dan volgt een prachtige verzameling recepten en alsof dat nog niet genoeg zou zijn, tot slot een deel met de belangrijkste wetenswaardigheden over dit onderwerp. Alles voortreffelijk geïllustreerd en beschreven.

Ik heb twee verse makrelen gekocht en wist nog niet wat ik ermee zou gaan doen. Toen de vishandelaar me vroeg of hij de kop er voor me moest afhalen antwoordde ik van nee.

Ik heb de filets losgesneden en deze drie minuten gepocheerd in gezouten water.

Als je net zo heldhaftig bent als ik, kijk dan eerst hier voor een perfect instructiefilmpje.


Ik heb er verse pasta bij gemaakt. Eén ons Italiaans 00-meel, één ei, een scheutje olie en wat zout. Kneden tot een deeg, enkele malen door de grootste stand van de pastamachine halen, en daarna tot tagliatelle snijden. Alles bij elkaar kost dat misschien tien minuten en het is onvergelijkbaar lekkerder dan gedroogde fabriekspasta.


Voor de saus heb ik een teentje knoflook zeer fijn gesneden. Dat ging in de pan met een eetlepel witte wijnazijn. Op een heel klein vuurtje heb ik dat tot een theelepel laten inkoken. Vervolgens ging er een eetlepel koud water bij en een eidooier. Dat heb ik au-bain-marie gezet en geklopt tot het geheel schuimig en volumineus werd. Dan ging er nog 110 gram kleine stukjes boter doorheen en heb ik het sausje op smaak gebracht met wat limoensap, een handje klein gesneden munt en peper en zout.Eigenlijk een simpel gerecht maar gezond en heel lekker. De smaak van de makreel blijft heel herkenbaar en het is leuk om deze vis eens anders te eten dan gerookt. De saus gaat wat smelten en vermengt zich met de verse pasta wat een heerlijk initiatief is. We aten er wat knapperig stokbrood bij. Heerlijk.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails