zondag 28 augustus 2011

Gulai, pikant gekruid Indonesisch kipgerecht met kokos


Vorige week had ik een boodschap gedaan in Overschie en wandelde daarna door de winkelstraat. Voor de etalage van een boekwinkel bleef ik staan en bekeek de aanbiedingen die daar uitgestald lagen. Mijn oog viel op het boek De keuken van Melati, recepten uit de Indonesische keuken, door Anny Tissot van Patot. Het kostte maar € 3,50 wat werkelijk geen geld is voor zo’n boek. Ik mocht het exemplaar uit de etalage bekijken want die hele grote stapel was binnen een week verkocht, zei de verkoopster. 
Ik nam het boek mee naar huis en had aardig wat recepten gezien die ik wilde proberen. Het boek beslaat zowat de hele Indonesische keuken van zoet tot hartig, en van soep tot borrelhapjes. Donderdag maakte ik een kip-, en auberginegerecht eruit. Geslaagd!
Het is een smaakvol gerecht dat naar mijn idee niet honderd procent Indonesisch is, niet qua kleur en niet qua smaak, maar het smaakt gewoon heerlijk! Ik had geen anijspoeder in huis maar wel van die anijsblokjes om anijsmelk mee te maken. Dat werkte perfect. Verder heb ik onderstaande ingrediënten wat ruim genomen en ongeveer 700 gram kippenvlees gebruikt. Het overschot zit in de vriezer en daar verheugen we ons nu al weer op.
Vandaag dus maar eens beginnen met het recept van deze Gulai.
Ingrediënten:
  • 2 el olie
  • 1 uitje, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • l el fijngehaktejahe
  • 1 el fijngehakte laos
  • 2 daun salam
  • 5 kemirinoten, gemalen
  • l el kunyitwortel, fijngehakt
  • l tl anijspoeder
  • l tl kaneel
  • l tl kruidnagelpoeder
  • ½ tl kardamom
  • 1 tl asempasta
  • 1 el sambal ulek
  • water
  • zout
  • suiker
  • 1/2 blok santen
  • 400 g vlees naar keuze

Bereiding:
Verhit de olie en fruit de ui met de knoflook. Voeg de ingrediënten tot en met de sambal ulek toe en bak het geheel zachtjes. Voeg wat water met zout en suiker naar smaak toe. Daarna de santen. Laat die smelten onder af en toe roeren en doe er zo nodig nog wat water bij tot een goede sausdikte verkregen is. Kook in deze saus blokjes lams-, geiten-, of rundvlees zachtjes gaar.

6 opmerkingen:

Liesbeth zei

't Klinkt heerlijk, maar ik ben dan ook gek op de Indonesische keuken. Kom maar op met die recepten.

Caroline Brouwer zei

Hmmm, heerlijk! Het wordt tijd dat ik ook weer eens wat Indisch ga maken. Dit is toch veel lekkerder dan de gewone Hollandse pot ;-)
groeten, Caroline
Ps. Bedankt voor de complimenten op mijn blog.

Anoniem zei

Ik heb sinds kindertijd een paar Indische vriendinen.Nou ze zelf koken niets maar een van de moeders.Daar heb ik veel in de keuken gelerd.En Indonesisch is ook lekker zo als deze recept van jou;)

Theo zei

Leuk hoor, als ik jullie een beetje kan inspireren. Wat zou ik zelf zijn zonder inspiratie?! Er komt beslist nog meer uit dit boek!

Aan tafel met Tanja zei

Ha Theo, eindelijk kom je weer toe aan recepten plaatsen na een lange zomer. Gerecht lijkt me heerlijk!

Ellen zei

Vandaag iets een beetje gelijkaardigs op het menu. Jammer, het recept net iets te laat gezien. Het zal voor een andere keer zijn.

Related Posts with Thumbnails