zondag 15 november 2009

Chocolade-toffee taartWe hebben een heerlijk stuk patisserie gemaakt dit weekend. Echt iets voor dit jaargetijde. Een brosse knapperige buitenkant die rijk gevuld is met stukjes noot en witte chocolade in een overdadig zoete en pasteuze mix van bruine basterdsuiker en glucosesiroop. Alleen de aanblik al van dit prachtig bruin gebak doet me smelten. En dan zo’n puntje op je bord, het eerste hapje… Weelderig zoet in de mond met donkere en witte chocola, stukjes noot die wat beet geven en een verrukkelijke consistentie van de vulling die prachtig contrasteert met de bros gebakken deegbodem.
In januari gaat iedereen weer op dieet, maar nu niet. Dus bak die taart en vul je huis met die warme zoete bakgeur. Eet hem na een lange wandeling als je trek hebt gekregen en zet dan zonder schaamte of schuldgevoel je tanden erin. Geniet met overgave. Zo moet dat met deze taart.

De ingrediënten:

voor het deeg:
1 eetlepel cacaopoeder
1 eetlepel bruine basterdsuiker
80 gram bloem
50 gram boter
op gevoel ongeveer een eetlepel water

voor de vulling:
50 a 60 gram gehakte hazel- of pecannoten
50 a 60 gram gehakte witte chocolade
2 eieren, los geklopt
1 theelepel vanille-essence
50 gram bruine basterdsuiker
80 gram glucosestroop

Maak eerst het deeg door de ingrediënten goed te kneden en laat het deeg even in de koeling voordat je het verder verwerkt.
Rol het deeg uit tot een ronde lap. Neem een springvorm van 18 cm en bekleed hiermee de vorm. Bak blind (zie foto) gedurende 15 minuten op 180 graden. Haal de vulling eruit en zet dan nog 15 minuten terug in de oven. Hierdoor droogt de taartbodem iets.
Maak de vulling door alle ingrediënten goed te mengen en giet dat in de taart.
Zet dit weer zo’n 40 minuten in de oven.
Laat de taart goed afkoelen voordat je hem aansnijdt. Dan wordt de vulling iets dikker. Eigenlijk is hij de volgende dag net zo lekker, zo niet lekkerder als de eerste dag. De bodem verliest niets van zijn brosheid.

Het deeg met wat bloem bestrooid zodat het makkelijker is uit te rollen.De vorm is bekleed.Blind bakken. In dit geval wat keukenpapier met wat kogeltjes die je in de keukenwinkel kan kopen. Je kunt ook erwten gebruiken als je geen 'kogeltjes' hebt.Hak de noten (en de chocolade) niet te fijn.De glucosesiroop, plakkerig maar wel lekker er doorheen.Deze foto moest er gewoon bij!Voordat hij de oven in gaat, precies genoeg vulling.Net uit de oven...Let nog even op de rand!

7 opmerkingen:

Karin zei

Hoi Theo,
mmmmmmmmmmmmmmmmm dat ziet er weer erg lekker uit en niet eens zo heel erg moeilijk of is dit te makkelijk gedacht. Ik heb van het weekend een soort van tarte tartin gemaakt maar dan met een een cake beslag met koekkruiden ook erg lekker. Ik vind alleen een springvorm van 18 cm zo klein ik gebruik vaak 24 of groter, des te meer heb je van dat lekkers, wij lusten het erg graag.
Bedankt weer voor je reactie ik lees toch echt wel een kenner hoor leuk om te lezen. Ik denk dat mijn probleen juist de alcohol is die vind ik niet lekker, dus iets zoets zal beter gaan. Ik ben helemaal bij met lezen van je stukkies, heel leuk en heeeeel lekker, ook je boek super een eigen boek, ziet er wel erg verleidelijk uit! Enne ik kwam ook nog iets tegen over Cuisine Culinair, ja dat verklaart wel wat, lijkt me erg leuk. Maar wij zitten ook niet stil!! Komende week zal je geen last van me hebben, we gaan 4 dagen naar Frandeux (of zoiets) in een of ander landhuis hebben we kookles. We zijn met 12 cursisten en twee koks + nog 2 hulpen. Ben zo benieuwd wat we gaan maken en met wie. In ieder geval brood en pattiserie, een diner en chocola (zal aan je denken)en verder ?????? Vrijdag komen we weer thuis en wie weet staat er weer een nieuw stukkie bij Tijm & Suikerbiet.

Theo zei

Ha die Karin,
Als weer thuis? heerlijke dingen gegeten? lekker gekookt? 't zal best wel. Ik benijd je!
Ja, de verleiding ken ik wel een grote springvorm te gebruiken, maar ja... de lijn hè.
Ik ben benieuwd naar je belevenissen.
Tot schrijfs!

Karin zei

Hoi Theo,
We zijn weer thuis, we hebben 4 super dagen gehad. Voor ons doen erg luxe, alles was prima verzorgd alleen het eten dat moesten we zelf maken. Maar daar was het ook om te doen. Het is niet de bedoeling om via jou site daar verslag van te doen dus maar even een beknopte versie. We hebben ao gemaakt bladerdeeg (croisants + koffiebroodjes), brood gebakken in een steenoven, forel gerookt, hazerug met een farce in pancetta, kip (een Bresse) in roomsaus,een chocolade menu (blini-soep-pasta-soufle)en dan de lekkerste toetjes, citroentaart en koekjes. Allemaal te lekker. Als je wilt kan ik de website wel geven van de kookschool daar komen de foto's te staan. Al met al een hele ervaring.
Terug zijn we in Best bij 't Winkeltje geweest daar hebben we varkens en rund vlees (van super kwaliteit) meegenomen. Ik heb gezien dat er weer een nieuw lekker stukkie bij jou staat dat ga ik eerst maar weer even lezen.........

Theo zei

Hallo Karin,
Dat klinkt allemaal fantastisch. Vooral die Bresse-kip zou ik wel eens willen proeven. Ik heb altijd het gevoel gehad het beestje puur te moeten proeven, zonder fratsen. Maar dan zou ik mezelf waarschijnlijk flink te kort doen.
't Winkeltje maakt me wel nieuwsgierig als ik het op het internet bekijk. Jammer dat het zo ver weg is. Misschien is het wel eens te combineren met een bezoekje aan restaurant de Gertruda hoeve!

Karin zei

Hoi Theo,
Ik had al eerder een berichie geschreven maar het is mis gegaan het is nergens meer te bekennen, ik ben niet zo handig met computers. Maar ik wil toch nog even bij je terug komen, ik vind het ook zonde van een (dure) Bresse kip, ik had haar liever puur gegeten maarja. Wij hebben wel eens een kip met het Label Rouge keurmerk ik denk dat dit diervriendelijk is maar is dat ook zo weet jij dat.En anders een Kemper Landhoen dat is toch ook super. 't Winkeltje is voor jullie toch niet zo heel ver als ik lees waar je allemaal komt. Is het toeval of niet maar wij zijn daar geholpen door de eigenaar kok van de Gertruda Hoeve, hij staat woensdag en vrijdag in 't Winkeltje. Hij heeft ons geweldig goholpen met als resultaat een vriezer tjok vol, nu opzoek naar lekkere recepten. Nog even over de taart wat is glucosestroop??

Theo zei

Ha die Karin,
Ja, we maken wat kilometers, dat is waar. 't Winkeltje zal er best wel eens van komen. Zeker als ook nog eens zo leuk geholpen wordt.
Glucosestroop is een suikersoort dat veel in de professionele keuken wordt gebruikt. Het komt van nature veel in vruchten en in honing voor, maar dan altijd in combinatie met andere suikers. Glucose is minder zoet en minder oplosbaar in water dan tafelsuiker. Het geeft ook een dunnere oplossing. Ik gebruikte het, zoals je misschien gelezen hebt in mijn toffee-taart. Binnenkort maak ik een Minestronesoep waarbij ik het residu van de tomaten voor een sorbet gebruik. Hier gaat ook, zoals zo vaak bij sorbets, wat glucosestroop in. Je gebruikt het niet vaak maar omdat je het zo lang kunt bewaren is het toch wel handig in huis te hebben.
Ik vind het trouwens ook wel moeilijk hoor om mijn weg te vinden in alle keurmerken voor eieren en gevogelte om maar wat te noemen. Hij is mij niet altijd duidelijk waar een keurmerk nu echt voor staat. In Frankrijk staat een Appelation Controlée voor een product dat door zijn herkomst zich duidelijk onderscheidt van een ander soortgelijk product. Je hebt er behalve voor wijn, ook AC voor boter bijvoorbeeld. Of dat nu allemaal even diervriendelijk is staat nog maar te bezien.

Theo zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Related Posts with Thumbnails