vrijdag 20 november 2009

Tosti van kip, avocado en kerriesausHet is waarschijnlijk op een warme zomerdag in Frankrijk geweest toen ik voor het eerst het boek Craquez pour le croque-monsieur! van Catherine Méry zag. Een alleraardigst boekje in A5 formaat met een prachtige paarse omslag. Soms doet de invalshoek die iemand kiest wel eens wat geforceerd aan, maar al bladerende in dit boekje kreeg ik steeds meer inspiratie (en trek!). Nadat ik na geruime tijd geneus en gesnuffel een niet onaanzienlijk stapeltje boeken met me mee door de FNAC zeulde, zag ik ineens Le nez du vin van Jean Lenoir. Driehonderd euro is geen kleinigheid voor een boek maar ik wilde het hebben en spoelde in slow-motion terug. Mijn stapeltje boeken slonk weer en loste ongemerkt op in de anonimiteit van boekengemeenschap die rij na rij geluidloos op ons neerzag. Met andere woorden, ik had mijn andere boeken weer terug gezet.
Wie schetst mijn verbazing toen ik vorige week bij mijn moeder het boek in Nederlandse vertaling terug vond. Ik mag in dit geval van een gelukje spreken want zij heeft toch gauw vijfentwintig meter kookboeken, en dan zie je zo één twee drie een boekje niet. Die verzameling vormt voor mij, maar ook voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron.
Het volgende recept komt dus uit dit boekje maar is door mij uit de losse pols na gemaakt.

Beboter vier bruine boterhammen.Smeer de andere kant in met een sausje van crème fraîche met wat zout, peper en kerriepoeder. Gewoon naar eigen smaak maken.Kruid een kipfiletje met peper en zout en bak mooi bruin en gaar in wat boter.Ontpit een rijpe avocado, schil hem en snij hem in plakjes.Beleg de boterham zoals op de foto afwisselend met de kip en de avocado. Strooi er nog wat zeezout over en geef een royale draai aan de pepermolen.
Leg de andere boterham erop en bak hem in de pan. Ik heb gekozen voor de grill in de oven. Hou het wel even in de gaten zodat hij niet verbrandt.Eerst proef je het knapperige laagje van de bruin geroosterde boterham. Dan de zachte avocado, de lekker op smaak gebrachte kip en dat alles in een fris kerriesausje. Het heeft alles. Frisheid, romigheid, knapperigheid, beet van de kip,- het is gewoon heerlijk!

1 opmerking:

Karin zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Related Posts with Thumbnails