zondag 24 juni 2012

Chinese gefrituurde garnalentoastjes


Wat geeft het toch elke keer weer een voldoening als je iets lekkers gemaakt hebt. Dit hapje vonden we ‘butengeweun laekker’ (zoals we dat hier op het eiland zeggen) ofwel buitengewoon lekker. 
Ik heb het voor het eerst gegeten op de Zeedijk in Amsterdam bij New King, een goed Chinees restaurant. Daar kwam dit hapje voor op de dim-sum schotel die we ‘s middags een keer namen. Wat heet, een keer, we hebben het al vaker gedaan. Wat is dat toch lekker!
Zomaar in ene kwam ik het recept tegen op het internet en vandaag, op deze grijze, winderige en koele zondag ben ik de keuken in gegaan. Stel je voor: een man met een missie. Ik had mijn vastberaden trek op mijn gezicht geplakt en moest en zou met net zo’n lekker hapje uit de strijd komen, als we in Amsterdam hadden gegeten. Met de Marche Militaire van Schubert op de achtergrond toog ik aan de slag. 
Zie hier het verloop van de strijd.
Ik heb gebruikt:
  • Een doosje van 150 gr rauwe wokgarnalen
  • Een half ei
  • Snuf zout en peper
  • 2 eetlepels gehakte lenteui
  • Een lepeltje gemberpoeder, maar verse gember verdient de voorkeur
  • Een lepeltje soyasaus
  • Een lepeltje sesamolie
  • Sesamzaadjes
  • Vier witte casinoboterhammen
  • Wat plantaardige olie om te frituren


Doe alle ingrediënten, behalve de laatste twee, in de keukenmachine,

en hak ze tot een vrij dikke pasta.

Ontdoe het brood van de korsten en snij de boterhammen in tweeën. 
Besmeer ze met de pasta en bestrooi ze met wat sesamzaadjes.

Verhit de olie tot 180 graden in een pan en plaats de boterhammetjes met de vulling naar beneden. 

Bak ze tot ze mooi bruin zijn. Dat duurt maar een minuutje of wat. 

Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier en eet ze direct op.

Genieten!

5 opmerkingen:

Nell Nijssen zei

Da kliengt biena as zuud of noord bevelands, Theo!

Theo zei

Kiek Nel, das wa wille zaegge op Goeree!

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Ik heb zoiets ook een keer gemaakt voor een borrel, zonder ketjap geloof ik. Zag vd week ook iets gelijk soortigs op 24kitchen bij de aziatische meneer. Hij maakte het heel mooi met opgespoten farce rondom een hele garnaal op een boterhammetje. Het geheel gedoopt in zwart/blank sesamzaad en dan gefrituurd. Was echt een kunstwerkje.

Nell Nijssen zei

hmm, zat ik er toch nog een paar eilanden naast ;-)

Elma zei

Is inderdaad zeer lekker, ook een keer gehad op een aziatisch kookcursus. Kun je goed sier mee maken als je visite hebt.

Related Posts with Thumbnails