vrijdag 21 november 2008

Chocoladetruffels


Ik krijg soms op de vreemdste plekken inspiratie. Heb jij dat nou ook? Ik zit in de auto en zie hoe het landschap rustig aan mij voorbij trekt. Niets aan de hand. Dan zie ik in de verte een tankstation opdoemen. Heb ik soms benzine nodig, heb ik misschien honger? Ja, ik heb benzine nodig maar ik heb geen honger en er is nog geen spoor van inspiratie. Ik rijd de uitvoegstrook op en parkeer mijn auto naast de pomp. Zoals ik zo vaak gedaan heb pak ik mijn sleutels en open mijn benzinedop. Ik kijk opzij naar de pomp en ruik ineens die sterke benzinelucht. Dat was de aanzet. Alhoewel ik altijd zo’n flaconnetje zeep-zonder-water in de auto heb gebruik ik toch plastic handschoenen bij het tanken. Ik pak dus zo een handschoen en toen gebeurde het. Eén seconde staar ik naar dat stukje plastic in mijn hand en ik word overvallen door een verlangen. Een verlangen naar mooie donkere chocolade. De lucht van benzine in mijn neus, de mensen die langs me heen lopen, de auto’s die voorbij razen, het vrolijke muziekje uit de luidsprekers,- ik merk er niets meer van. Ik proef zacht smeltende chocoladetruffels in mijn mond. Ik voel in gedachten hoe het buitenste laagje chocola breekt en de ganache mijn mond vult. Ik zie de vlekjes die het cacaopoeder achterlaat op mijn vingers. Een milde vorm van pure verrukking komt over me heen. Ik weet het niet meer zo precies maar volgens mij hoorde ik op de achtergrond violen…
Hoe komt dat nu vraagt de psycholoog in mij als ik weer bij zinnen gekomen ben. Ongetwijfeld een combinatie van een zwakheid voor chocola die diep in mijn genen verankerd ligt, en een associatie met die handschoen. Die handschoen kun je namelijk gebruiken als je zelf truffels maakt. Heel handig!
Als ik na het betalen weer langs de pomp loop neem ik nog wat extra handschoentjes mee. Ik ga weer truffels maken. Voor zo een nobel doel zal de Shell mij zeker de ongeoorloofde greep vergeven. In geval van twijfel kan ik de volgende keer altijd ter compensatie een doosje truffels meenemen voor het personeel. Volgens mij kun je dan gratis tanken!

Ik had toevallig nog 112 gram slagroom in de koeling staan. Dat kwam goed uit. Die heb ik aan de kook gebracht en over 95 gram klein gemaakte chocola gegoten. Dat heb ik even laten staan, toen goed door geroerd en in de koeling gezet. Na een half uurtje kun je de ganache in een spuitzak doen en hiermee kleine bolletjes spuiten. Ik heb er zestien uit deze hoeveelheid gemaakt.

Dit zet je weer terug in de koeling. Dan smelt je weer een handje chocolade en trek je een plastic handschoen aan. Je schept een lepeltje gesmolten chocolade in het kuiltje van je hand en wentelt daar een truffel doorheen. Deze laat je in een schaaltje met cacaopoeder vallen waar je hem goed doorheen rolt. Nog even op laten stijven in de koeling en je truffel is klaar.
De verhouding van mijn basisrecept is 190 gram pure chocolade op 225 gram slagroom. Goed voor zo’n dertig heerlijke pure truffels!

3 opmerkingen:

Aline zei

Kan dit ook met melkchocolade? want pure chocolade vind ik echt niet lekker...

Theo zei

Ja zeker! Neem dan voor de ganache een verhouding van 150 gram melkchocolade, 1 gram gelatine en 75 gram slagroom. Je kunt trouwens ook witte chocolade gebruiken als je dat lekkerder vindt.

Martine zei

Wat benzinedampen al niet kunnen doen ;)
Zien er heerlijk uit, die truffels.
Glaasje Beame de Venise erbij?

Groetjes,
Martine

Related Posts with Thumbnails