woensdag 26 november 2008

Surinaamse pindasoep met tom tom


Ik hou van deze soep. Hij maakt je warm, hij voedt je, hij heeft een zoetje van de banaan en is kruidig pikant. Ik hou van hem in de zomer en de winter. Het heeft jaren geduurd voordat ik mijn liefde voor deze soep kon uitbouwen. Het begon allemaal zo.
Heel lang geleden had ik net een Surinaamse vriendin bij wie ik eens bleef eten. Ze wist niet zo goed wat te maken want ze beschouwde zichzelf niet als een echte keukenprinses. Wanneer zij bijzondere gasten kreeg belde ze een van haar vriendinnen op die voortreffelijk kon koken en bestelde bij haar een heerlijke Indonesische rijsttafel. Beter kon je het in heel Den Haag overigens niet treffen. Voor mij maakte ze die keer Surinaamse pindasoep met tom tom. Dít gerecht kon ze maken, zo verzekerde ze mij. En gelijk had ze, ik vond hem heerlijk. Ik was verrast dat dit gerecht überhaupt bestond. Roti, en andere Surinaamse gerechten kende ik al van de eethuisjes aan de kruiskade in Rotterdam die we vaak bezochten. Gek genoeg had ik, en heb ik nog steeds niet, ooit ergens een pindasoep op het menu zien staan. Een paar dagen later vroeg ik haar door de telefoon om het recept.
‘Oh Theo, dat is echt niet zo moeilijk’ riep ze uit.
‘Je neemt een beetje pindakaaas… en wat bouillôn… en je mengt dat zo’n beetje door elkaar…’
‘Maar hoeveel bouillon gebruik je dan? En hoeveel pindakaas moet er dan bij?’ vroeg ik haar.
Ik had in mijn studie geleerd dat als je professioneel bent, je altijd minimaal goed genoeg moest zijn. Niets geen intuïtie, niets geen improvisatie, meten is weten en als je kunstje elke keer moet lukken dan vertrek je van een vaste basis. Punt uit!
‘Oeh Theo, ik weet niet precies, gewoon een beetje op gevoel…’
‘Ja maar, je weet toch wel hoevéél je in het pannetje gooit?’ hield ik ietwat ongelovig aan.
Je begrijpt mijn dilemma.
Ze zuchtte.
‘Oh, vermoeiend… Ik weet écht niet hoeveel erin gaat. Soms een beetje meer, soms wat minder…’
Kort en goed, ik nooit van haar geleerd hoe je Surinaamse pindasoep moet maken. Ik had het er hier graag bij gezet,- mijn pindasoep komt van een echte Surinaamse. Nee dus, ik heb het van Janneke geleerd. Janneke uit Amsterdam. Voor een goed begrip, Janneke is donkerblond en heeft nooit iets met Suriname te maken gehad. Maar, haar soep is goed. En omdat ze geen spoor Surinaams bloed in zich heeft ben ik zo vrij geweest haar recept geheel en al naar mijn hand te zetten.

Ingrediënten:

1,5 liter water
2 kippenbouillonblokjes
1 ui, gesnipperd
5 pimentkorrels
400 gram kippenpoten
100 gram zout vlees of gerookt spek
400 gram pindakaas ½ Surinaams/Nederlands
1 Madame Jeanette
citroensap
2 bakbananen

Bereidingswijze:

Breng het water met alle ingrediënten, behalve laatste drie, langzaam aan de kook en laat 1 uur zachtjes trekken.
Zeef de soep en roer met wat bouillon de pindakaas los en meng door de soep. Laat daarna de soep samen met de Madame Jeanette nog een kwartier trekken.
Haal intussen dan het vlees van de kippenpoten en voeg dit bij de soep.
Je moet de peper wel voorzichtig uit de soep verwijderen want als de Madam Jeanette kapot gaat kun je de soep weggooien. Hij is dan niet meer voor menselijke consumptie geschikt. Het gaat hem om het aroma dat de peper afgeeft, niet het hete. Breng tenslotte de soep op smaak met flink wat citroensap. Eventueel kun je hem garneren met een hand verse kleingesneden bladselderij.

De tom tom
Pel de bananen en snijd ze in stukjes. Laat dit 20 minuten met wat water koken. Giet de bananenstukjes af en pureer ze met een vork. Laat ze nog even afkoelen zodat je er stevige balletjes van maken. Deze worden in de soep geserveerd. Tip van mij: heb je haast of ben je van nature lui, dan kun je de banaan ook in plakjes snijden en na het koken zo in de soep doen. Ik ben natuurlijk niet van nature lui, maar net als de meeste mensen, ben ik wat gehaast soms…

3 opmerkingen:

Aline zei

Heerlijk gerecht zo aan de foto te zien... en prachtig verhaal erbij verteld...

Betty Korenhoff zei

Heerlijk, die pindasoep. Ik sta er wel eens alleen mee thuis omdat mijn gezinsleden het te machtig vinden en zeker geen zomerrecept. maar jouw stukje inspireert om mezelf , nu met heet weer, te trakteren.
Mijn recept voor pindasoep heb ik uit een programma dat via eetcultuur mensen trachtte te verbinden. De moeder van Clarence Seedorf maakt de soep om de voetballers te versterken. Het recept is door iemand op de AH site gezet. het zal je vast bevallen.

Theo zei

Wat leuk Betty, dat je ondanks deze hitte zin in dit vurig gerecht krijgt!
Ik heb eens gekeken bij AH en vond daar 5 varianten. De Indonesische lijkt me ook best lekker eens te proberen.

Related Posts with Thumbnails