zondag 23 november 2008

Gevuld speculaas


Voor mijn gevoel heeft de winter zich dit weekeind weer laten voelen. Verhalen over sneeuw en nachtvorst op de radio en om het huis een gure wind. Vannacht werd ik zelfs wakker van de hagel die tegen het raam kletterde. Een veilig gevoel vanuit mijn warme bed. Denkend aan de volgende dag dat wij vrienden in hun nieuwe huis zouden gaan helpen besloot ik om gevuld speculaas te maken en dat mee te nemen. Heel toepasselijk, bedacht ik en zakte tevreden weer in slaap.
Ik bak mijn gevuld speculaas in een springvorm van 18 cm. Daarvoor maak ik een deeg van 200 gram zelfrijzend bakmeel, 125 gram donkere basterdsuiker, 2 eetlepels koek en speculaaskruiden, 150 gram koude boter en 2 eetlepels melk. Het gaat heel snel bij mij. Alles gaat in de kom van de keukenmachine met de messen. Ik laat het eventjes draaien en kneed het met de hand af. Daarna gaat 1 pak amandelspijs (300 gram) en 1 ei in dezelfde kom met messen en na een paar tellen draaien is ook dat goed gemengd.
Ik verdeel het deeg in tweeën en strijk 1 deel over de bodem uit. Hierop gaat het amandelspijs wat weer afgedekt wordt met de laatste helft van het deeg. Met een klein restje van het ei dat door de spijs ging bestrijk ik het oppervlak en eventueel gaarneer ik hem met wat amandelen. Het gebak gaat 40 minuten in een oven van 180 graden. Ik laat hem wel goed afkoelen zodat hij wat steviger wordt voordat ik hem aansnijd. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails