woensdag 6 april 2011

Kalkoenfilet in Ardeense ham met dragon, begeleid door een Vermouthsaus


Klinkt goed hè, zo'n titel.. Toch is het voor mijn gevoel niets bijzonders. Je koopt in de supermarkt  een pakje kalkoenfilet à la minute en een pakje ham, en met de fles Vermouth die je gelijk meeneemt maak je een drie-tellen-sausje. Maar het smaakt me toch lekker! 
Dit gerecht doet in de verte denken aan Saltimbocca maar is goedkoper en eenvoudiger. Ik heb geen Marsala gekocht en geen kalfsvlees. Ik ben ook geen uren in de keuken aan het sloven geweest en ben er toch weer als een tevreden mens uit gekomen. Zoiets wil jij misschien ook wel. Daarom... 
Koop voor 2 personen:
  • 1 pakje kalkoenfilet à la minute (zes plakjes)
  • 1 ons ham (de mijne kwam helemaal uit de Ardennen)
  • Peper en zout
  • Verse dragon
  • 1 fles witte Vermouth
  • Lepeltje demi-glacepoeder
  • Boter

Voor een Saltimbocca moet je het kalfsvlees eerst met een hamer dun kloppen, maar de kant en klare kalkoenfilet is gebruiksklaar. Kruid ze met peper en zout en beleg ze met wat blaadjes dragon. 

Vouw ze netjes in een plakje ham en bak ze kort en knapperig en wat boter in de pan.

Haal ze als ze gaar zijn uit de pan en blus die af met een royale scheut Vermouth en doe er nog wat blaadjes dragon bij. Voeg hier een schepje demi-glacepoeder aan toe en laat dit reduceren. Monteer de saus van het vuur af met een paar klontjes ijskoude boter. 
Het is een heerlijk kruidig sausje en een leuke combinatie van varkensvlees en kalkoen. Een fles Vermouth kost € 1,99 dus dat hoeft denk ik ook geen bezwaar te zijn. Je kunt onder het koken nog een glas als aperitief nemen want je moet tenslotte weten wat er in de pan gaat. Misschien kom je zelfs wel in de verleiding bij het eten nog een glas te nemen om te zien hoe die twee samen gaan. Als je dat allemaal gedaan hebt denk ik dat je als tevreden mens aan tafel zult zitten. 

4 opmerkingen:

Agnes zei

Lijkt me heerlijk! En snel te maken ook, dus ga het binnenkort proberen. Ik heb alleen geen demi-glace poeder.
Maar kan ook wel zonder dan denk ik?
Groetjes,
Agnes

Theo zei

Leuk Agnes. Tuurlijk kun je het ook zonder demi-glacepoeder maken. Het geeft veel smaak en bindt de saus en beetje, maar dat kun je ook anders oplossen. Er zijn veel producten die dat ook kunnen, van bouillonblok tot juspoeder en wat er allemaal niet tussen zit. Binden kun je ook met maizena als je dat nog nodig vindt. Groetjes en succes ermee!

Barbara zei

Deze lijkt me voor mij ook nog te doen. Wat eet je erbij? Aardappelpuree ofzo?

Theo zei

Hoi Barbara, hij is zeker niet moeilijk hoor. Wij eten zo iets in ieder geval met groente, en zouden dat kunnen aanvullen met (stok)brood, puree of späzle om maar iets te noemen. Gewoon lekker maken waar je smaak naar staat!

Related Posts with Thumbnails