woensdag 28 september 2011

Oseh oseh, sterk gekruid Indonesisch vleesgerecht met kokos



HIEPERDEPIEP en RETTEKETET! Fan tatteme toffe jongens zijn en dat soort zaken. BINGO!! Het kan niet op!!!
Een visioen. De fanfare gaat voorop en daarachter kom ik, op een grote boerenkar gezeten met een enorme ketel voor me. Zoiets als de koperen ketel van de druïde Panoramix van Astérix en Obélix. Wat een festijn. We trekken van dorp naar dorp en overal staan de mensen langs de kant, juichend en zwaaiend met hun bordjes. Ik deel gul uit met een grote opscheplepel en zie overal tevreden gezichten. Een kolossale smulpartij van allemaal gelukkige mensen achter mij latend. Na elke bocht neem ik zelf ook glunderend een hap uit de ketel waarop spontaan applaus uitbarst. Een volksfeest!
Ach, wat een weelde. We zeggen wel eens tegen elkaar als ik een kookboek koop: al staat er maar één recept in dat echt de moeite waard is… Laat ik nou dat boek al een poosje in huis hebben: De keuken van Melati, van Anny Tissot van Patot. Oh vreugd, waarom heb ik dit gerecht niet als eerste gemaakt toen ik dit boek aangeschaft had? Hoeveel weken van geluk en voldaanheid had ik dan niet gemist! 
Je snapt het al, we waren bijzonder ingenomen met dit gerecht. Het is een sterrecept. Ossie possie zou Klukkluk zeggen. Maar nee, nu geen gedraal, hier komt’ie!
  • Ingrediënten:
  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • olie
  • 5 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl ketumbar
  • 1 tl jinten
  • 2 cm kencurwortel, in schijven
  • 2 cm laoswortel, in schijven
  • 4 tl sambal ulek
  • l mespuntje trassi
  • 5 kemirinoten, fijn gestampt
  • l sprietje sereh
  • 3 daun jerukpurut
  • zout
  • 500 g vlees naar keuze, in blokjes
  • ¼ blok santen

Bereiding:
Fruit de uien in wat olie en voeg die ingrediënten, behalve de twee laatste, toe. Voeg water toe, zodat er een dikke brij ontstaat. Schep het vlees hierdoor en bak het in hete olie. Voeg dan wat water en de santen toe en laat alles zachtjes gaar stoven. Voeg zo nodig af en toe wat water toe.
Goed, ik heb gekozen voor runderlappen in deze, en heb twee lepeltjes kencurpoeder gebruikt. Ik heb het lekker zacht gestoofd en toen de zaak nog eens ingekookt zodat de smaak zich kon concentreren en dat ik ook nog wat aanhangende saus had. 
Op de foto is het misschien een prutje maar in de mond is het weergaloos.  Hou je van Indonesisch eten? Maken!

5 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Hmmmm, daar lust ik wel een bordje van!

Anoniem zei

Hhah jouw visoen maakte me echt aan lachen toen ik me dat probeerde voor testellen
De shotel ziet er heel erg lekker uit;)

Liesbeth zei

Dit ziet er weer erg lekker uit. Om te proberen!

Karin zei

Zeg me waar je bent en ik kom eraan!!
Ziet er weer heerlijk uit, deze gaat in Recept Zoeker en wordt zeker gemaakt, al moest ik wel even wat ingrediënten opzoeken, maar gelukkig is er Aziatische Ingredienten.nl.
Nu nog uitvinden waar ik kencurwortel kan kopen, jerukpurut is het zelfde als djeroek poeroet neem ik aan, dat verkopen ze bij de Sligro volgens mij.
Het valt me op dat je de ingrediënten zo orgineel mogelijk schrijft, kecap (eerdere recepten), jinten, sambal ulek, niet op zijn Hollands zeg maar, dus soms even nadenken, is wel goed voor het brein.
Bedankt weer voor het delen van een lekker recept!

Groet,
Karin.

Theo zei

Hier lusten we wel pap van!
Ik volg hier de moderne spelling die ook gebruikt wordt in het boek. Ik heb namelijk een app die ik ideaal vind. Ik maak een foto van een tekst, stuur die per e-mail op, en krijg direct daarna een e-mail terug met de gefotografeerde tekst als platte tekst die ik kan plakken, kopiëren en inlijven in de tekst voor mijn blog.
Kencur had ik eerlijk gezegd ook niet in huis maar was ruim voorradig bij de Waard in Rotterdam,- gedroogd, in poedervorm, of vers uit de diepvries.
Geniet ze allemaal van deze heerlijke dagen!!

Related Posts with Thumbnails