Ik heb het boek Elizabeth Davids beste recepten gekocht en ben daar heel blij mee. In de stortvloed van kookboeken die er jaarlijks verschijnen was dit er voor mij eentje die zich daarvan onderscheidt. En wel om een heel aparte reden: Elizabeth David was één van de eersten die in jaren vijftig zestig kookboeken schreef voor een groot publiek, en ik wilde graag een boek hebben van één van die pioniers. Ik kwam er wel achter dat Elizabeth wat ‘losjes’ schrijft als het op hoeveelheden en andere aanwijzingen aankomt. Maar dat mag de pret niet drukken. Als voorbeeld geef ik hier haar recept van tuinbonen met spek.
Smelt 60 g in blokjes gesneden mager spek (of ham, of koud varkensvlees) in een beetje
boter. Voeg I kg gekookte tuinbonen toe, 2 of 3 eetlepels lichte bechamelsaus, een beetje
room en een heel klein beetje fijngehakte peterselie. Laat dit samen 5 minuten stoven.
Voor vier a vijf personen.
Ik kocht mijn tuinbonen op de markt en kreeg daar nog een kruid van de groenteman mee dat naar zijn zeggen bijna niet meer te verkrijgen was, maar ik kreeg het gratis van hem. Het bleek bonenkruid te zijn. De andere klanten aan de kraam begonnen direct een discussie hoe het te gebruiken. Overeenstemming was ver te zoeken. Sommige vonden het veel te sterk van smaak, anderen kookten het tot het bittere eind mee. Ikzelf koos voor de middenweg.
Het was een heerlijk schoteltje dat ik in de dagen voor de vakantie maakte. Het kostte wel even werk om de bonen te doppen, maar dat gaf dan ook weer een ouderwets ambachtelijk gevoel. Iets wat ik zeker in verband met eten, zeer kan waarderen.
9 opmerkingen:
Tuinbonen ,Fennel en.Knol selderij zijn een paar van d egroenten hier die te weinig in gebruik zijn en daarom heel duur om tekoopen(als je tenminste de laatste twee kunt bemachtigen) En zo onterecht.Je bwijzt het hier met je gerecht waarom:)
Hoi Theo,
Ja hoor je hebt het boek Elizabeth Davids beste recepten gekocht, ik heb hem ‘nog’ niet, maar wie weet….
Lekker tuinboontjes, wij hadden een top jaar wat tuinbonen aangaat, we waren er gewoon een beetje mee aan, en niet iedereen vind ze lekker dus je komt er moeilijker vanaf dan bv slabonen die lust iedereen.
We hebben dan ook genoeg porties in de vriezer voor de hele winter, en dan nog een paar zakken met wat grotere exemplaren voor een ‘tuinbonenprutje’ voor op brood of een bruschetta (ahum) ook heerlijk.
En wat het doppen aangaat, dat doen we samen onder de thee, bezigheidstherapie, ik vind ze zo prachtig zoals de boontjes dan in hun donzige bedje liggen, wat is de natuur toch mooi.
Bonenkruid, ja je hoort er vaker over, het schijnt voor de vertering van de bonen te zijn, ik gebruik het eigenlijk nooit maar ga het toch ook een keertje proberen, we hebben net een plantje gekocht dus maar uitproberen.
Tja en tuinbonen met spek is natuurlijk een topper, maar met de bechamel had ik nog niet eerder gehoord, de zondagse uitvoering zeg maar, lijkt me heerlijk.
Fijn weekend !
Karin.
Heb je blog net ontdekt en gelijk een heerlijk recept om te proberen. Ik hou van tuinbonen maar moet mijn man overtuigen. Ga ik met deze recept proberen. Bedankt!
Groetjes,
Heidi
Goh Dzoli, jammer dat zulke groenten zo weinig gegeten worden bij jullie. Wat Karin al zei, het doppen alleen al is leuk om te doen. Misschien zou je ze zelf kunnen verbouwen?
Het is een zondagse uitvoering, maar kan ook rustig door de weeks gegeten worden; zalig!
Er komen trouwens nog veel meer recepten van E. David. Het boek valt me helemaal niet tegen.
Nou hoop ik maar Heidi, dat je man over stag gaat met dit recept. De liefhebber zal er in ieder geval van smullen!
ik dacht dat de tijd van verse tuinbonen al voorbij was. Ik zie ze nergens meer en mijn man en ik zijn er dol op.
Berber
Hoi Berber, ik had deze tuinbonen al in juli gekocht en gemaakt. Omdat ik in mijn vakantie niet geblogd heb, en omdat ik het zo lekker vond, heb ik het nu maar geplaatst.
helemaal duidelijk, dank je Theo.
Ik ga dit tuinbonenrecept zeker maken volgend jaar (en ook andere recepten ...verrukkelijk!! een aanwinst)
Berber
Een reactie posten