zondag 18 september 2011

Video: Zelf pizza bakken!



We eten graag pizza hier, maar dan alleen als hij ‘huisgemaakt’ is. Daarvoor hebben we een pizzasteen in huis gehaald die de bodem echt lekker maakt.
In het filmpje zie je mijn werkwijze. 
Ik maak eerst het deeg in de keuken machine zodat het kan rijzen.
  • 200 gram bloem
  • 1 dl lauwe melk
  • ½ zakje droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Snuf zout

Laat de melk, het gist en de suiker 10 minuten staan tot de gist gaat werken. Voeg het dan toe aan de bloem met het zout en de olie. Kneed dit een minuut op langzame snelheid en dan nog vier minuten ietsje sneller. Laat het deeg een half uur rijzen op een warme plek. Kneed het nog kort door en rol het dun en rond uit. 
Dan maakt ik de basissaus.
  • Boter en of olie om in te bakken
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 3 knoflooktenen fijngehakt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blokje tuinkruidenbouillon
  • Oregano naar smaak
  • Peterselie naar smaak
  • 1 theelepel ketjap
  • Zout

Begin met het bakken van de ui en voeg wat later de knoflook toe. Voeg de rest toe en  hak de tomaten fijn. Laat alles zachtjes inkoken tot de gewenste dikte. 
Niet zo moeilijk toch? Het is echt onvergelijkbaar lekkerder dan de sausjes die je bij de supermarkt kunt kopen. Het is nog veel gezonder ook want er zitten geen ‘kwaaie’ stoffen in. Misschien vraag je je af wat dat beetje ketjap in dit mengsel doet. Het geeft een klein zoetje (eventueel zou je ook een schepje suiker kunnen toevoegen) en het kleurt de saus mooi. 
Dan rol ik het deeg uit en controleer of de diameter overeenkomt met de pizzasteen (33cm). Daarvoor heb ik een houten plankje met een cirkel erop getekend. Dat plankje bestrooi ik eerst met een heel grove meelsoort, zodat het deeg er later makkelijk af glijdt. 
Het deeg gaat er op, de saus erover en ik beleg de pizza met ham, geraspte kaas en mozzarella. Je kunt natuurlijk naar believen variëren. 
De oven wordt dan met de pizzasteen voorverwarmd op 220 graden of hoger, waarna de pizza een kwartier gebakken wordt.
Het is allemaal prima te doen, alleen de pizza op de steen laten glijden is een lastig karwei, maar daarover later meer.
Veel plezier met de film, muziek voluit, en lekker swingen door de kamer!

6 opmerkingen:

Aan tafel met Tanja zei

Zoooo! Mijn absolute complimenten over dit filmpje. Heb je knap gedaan.

Caroline Brouwer zei

Al swingend voor de computer je filmpje bekeken. Bezorg je de pizza's ook aan huis?
groetjes, Caroline

Nell zei

Leuk hoor, zo'n heuse kookvideo! En homemade pizza's zijn idd de aller- allerlekkerste. Wat is eigenlijk precies het voordeel van een pizzasteen? Wordt je oven dan heter?

Anoniem zei

Dank je voor de moeite;) Pizza deeg maak ik ook altijd zelf.Je hebt laten zien het is niet moeilijk:)

Karin zei

Wat een goed begin van de dag, lekker muziekje met een super film!
Doe ons er maar twee, we zien je wel komen op je brommer :-)

Groet, Karin.

Theo zei

Dank dank dank! Toen ik pas mijn iPhone had kon ik zomaar ineens een filmpje maken. De toepassing had ik snel bedacht. Veel moeite is nou ook weer niet, en het is best leuk om te doen. Ik had geen idee, maar toen ik laatst keek zag ik dat mijn filmpje over klepon 950 keer bekeken was en die over de soesjes 1149 keer! Leuk hoor, 't geeft niet het idee dat ik het voor niets doe.
De pizzasteen maakt de oven niet heter maar doet iets met de pizzabodem, hij maakt hem krokanter. Hij is namelijk poreus en daardoor kan het vocht uit het deeg ontsnappen. Het is alleen zo'n gedoe om de ongebakken pizza op die voorverwarmde steen te krijgen. Laatst mislukte dat bij mij, en toen had ik echt een probleem. Ik zal daarom de volgende pizza eens bakken op een onverwarmde steen. Eens kijken wat dat oplevert.

Related Posts with Thumbnails