woensdag 9 november 2011

Honingzoete bospeen met gekarameliseerde ui


Soms heb je zo’n gelukje. Ik stond in een keuken die gemaakt was rond 1900 en nog steeds in originele staat gebruikt wordt door de huidige bewoners. In de schouw stond een groot fornuis waar in de oven een zacht lichtje brandde. 
‘Wat staat er in de oven?’ vroeg ik nieuwsgierig. 
De schotel werd uit de oven gehaald en van folie ontdaan. Het rook heerlijk en zag er appetijtelijk uit. Ik maakte een foto en kreeg het recept. 
Dit gaan wij dus binnenkort ook eens eten.
Neem een bos peen, snij bijna al het groen eraf en schil ze met de dunschiller.
Leg ze in een ovenschaal en leg er wat gehalveerde uien met wat gedroogde abrikozen op. Besprenkel met vier eetlepels olie en vier eetlepels honing en kruid het met wat komijnpoeder. 
Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 40 minuten, waarvan de eerste helft afgedekt met alu-folie. 
Ik kan me nog wat varianten voorstellen: gebruik eens gemberpoeder, neem een lepeltje of wat gembersiroop, misschien is kaneel een leuke optie, garneer de peentjes met wat gesneden peterselie. Kardamom of sinasappelschilletjes lijken me ook heel geschikt. Kortom, gebruik je fantasie en leef je uit!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja het ziet er inderdaad lekker uit:)

Pleun zei

Wat ziet dit er heerlijk uit! Goede tip voor vanavond :)

Related Posts with Thumbnails