vrijdag 11 november 2011

Joodse kippensoep met knaidlach


Geloof jij in toeval? Ik was weer in Nederland en was in de grote bibliotheek in Rotterdam. Daar keek ik zo maar even op de afdeling kookboeken. Wat zag ik? De Joodse Keuken, een boek vol met Joodse recepten. Ik bladerde het op goed geluk door en kwam onderstaand recept tegen. Ik moest gelijk denken dat ik ziek en wel in Frankrijk in bed lag en fantaseerde over een grote pan kippensoep. Ik nam een foto en heb hem dit weekend gemaakt. Een grote pan Joodse penicilline met wel heel bijzondere balletjes. Eerlijk is eerlijk, het moet je smaak maar zijn, die balletjes. Ze worden gemaakt van matzemeel. Ik ging dus direct op het internet kijken wat of dat wel zou zijn. Gewoon gerstemeel of volkorenmeel dus. Daar kon ik wel aankomen. Ik  heb ze gemaakt en verbaasde me in eerste instantie over het volume dat ze aangenomen hadden tijdens het koken. Daarna had ik een berg voedzame en stevige ballen die mijn soep bijkans over de rand van mijn pan deed klotsen. Wel leuk hoor, zo’n gerecht. Ziek of niet, je proeft weer eens heel wat anders!
  • 1 kip
  • 2 a 3 uien, geschild en grof gehakt
  • 3 liter water
  • 3 wortelen in stukjes
  • 5 stengels bleekselderij in stukjes
  • 1 kleine pastinaak in stukken
  • 3 eetlepels gesneden peterselie
  • 2 snufjes geelwortel
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • Zout en peper

Voor de knaidlach
  • 175 gram matzemeel
  • 2 eieren, losgeroerd
  • 3 eetlepels olie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 eetlepels peterselie
  • ½ ui, fijn geraspt (heb ik niet gebruikt)
  • Ca 6 eetlepels water
  • Zout en peper

Ontvel de kip (dan wordt de soep minder vet) en verdeel hem in stukken en doe hem met de andere ingrediënten in een ruime pan. Breng alles aan de kook en schuim af zodat de soep goed van smaak blijft. Laat de soep een uur of drie trekken en verwijder dan de kip. Volgens het recept heeft de kip een andere bestemming gevonden maar dat leek mij toch zonde. Daarom heb ik het vlees dat van het bot viel klein gemaakt en weer in de soep gedaan. 
Maak de knaidlach.
Maak een beslag van alle ingrediënten en plaats dat een half uur in de koeling zodat het wat dikker wordt.
Draai er dan balletjes van en kook die 15 a 20 minuten in water. Voeg ze dan bij de soep.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit lijkt me een herrlijke kippe soep;))

Theo zei

En dat was het! ;-)

Related Posts with Thumbnails