woensdag 1 februari 2012

Vervolg vegetarisme


Tjonge jonge wat leuk, zoveel reacties en allemaal toch net even anders. Maar ik heb wel het idee dat alle neuzen de zelfde kant op staan. Ik denk dat het beeld van de vegetariër in zeg twintig jaar volledig veranderd is. Van een ietwat recalcitrante geiten-wollen-sokken type, tot een algemeen gerespecteerd en gewaardeerd medemens die zijn keuze niet meer hoeft te verdedigen maar dat wel kan, op basis van algemeen aanvaarde maatschappelijke argumenten. Leuk in dit verband dat er ook iemand is geweest die in de enquete een ‘Niet mee eens’ heeft gestemd. Wellicht een door-en-door-carnivoor, of misschien wel iemand die om geheel andere redenen vegetariër is. Ik kan me goed voorstellen dat hij het ethisch onjuist vindt dat een ander levend wezen voor hem gedood wordt. 
Er bestaan dus vegetarische slagers! Niet bij mij op het dorp, niet bij mij op het eiland, maar waarschijnlijk wel bij mij in de provincie! Ik wil hem zien, ik wil me verbazen, en ik wil nadenken over de term slager, maar dat is bijzaak.
Mijn vleesvervangers koop ik bij de supermarkt. Dat zijn tofu en tempé, en heel af en toe het traditionele stukje namaakvlees. Maar wij eten zelden of nooit aardappelen, vlees, groente. Ik zoek dan ook geen namaakvlees om het lege plekje op te vullen. Als ik een leeg plekje zou hebben zou ik dat ‘gemis’ waarschijnlijk compenseren door een mooi nagerecht of een tweede groente. 
Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar ik kook maar één a twee keer per week thuis. Dus als ik wat maak kies ik voor de wat meer apartere gerechten, dan heb ik er tijd voor en wil ik me uitleven in de keuken.
Maar ik denk inderdaad ook dat kwaliteitsvlees van de specialist moet komen. Graag zou ik een eigen slager hebben om mee te overleggen. Laatst vroeg ik of ik een jodenhaasje kon bestellen in de supermarkt, maar dat was onmogelijk, kwam niet op de lijst voor. Ik zou meer over het dier willen weten, het ras, de slacht, hoe het gehouden is, maar ook of ik een gepersonaliseerd stuk vlees zou kunnen krijgen (anders gesneden of bijvoorbeeld op-zijn-Frans).
Maar ik mis het niet echt. Ik denk dat ik niet veel met die slager zou kunnen opbouwen omdat ik gewoon te weinig zou komen. Ik moet ook met regelmaat naar de vishandel toe.
Maar ik voel me op het ogenblik veel meer geïnspireerd om me met vegetarisch eten bezig te houden. Zo zie je maar, ik wil met mijn blog andere mensen inspireren en wordt zelf ook weer geïnspireerd!
Paul hoe weet je dat ik een stukje Dinner for one in de wacht heb staan? Dat verschijnt pas op 10 februari! Ik ben blij met de complimenten maar ben ronduit verbijsterd dat je het al gelezen hebt… 

7 opmerkingen:

PaulO zei

Eh, hoe ik dat gelezen heb? Nou, ik kom hier pas lezen als ik een berichtje heb gekregen van Google reader, alwaar ik jouw blog als abonnement heb ingezet (heb nu zo'n 50 blogs/abonnementen die ik dagelijks laat controleren of er wat nieuws is gepubliceerd)
Dinner for One staat met publicatiedatum 10 januari 2012 in mijn Google Reader ...

PaulO zei

Ik weet niet op welk eiland je zit, maar je bent in elk geval afhankelijk van de locatie waar je woont en kookt. Nou zit ik niet bepaald op een eiland, en heb hier 3 slagers. Keurslagers. En -omdat mijn maaltijdkeuzes idd beginnen met de vleeskeuze- wel wat meer contact en gesprekken met 'mijn' slager. En de man heeft geen slecht vlees, daar niet van, maar ook bij hem kan ik niet alles verkrijgen wat mijn hartje begeert. Blijkbaar moet mijn slager net zoals een supermarkt, centraal inkopen. Hij moet bestellen wat hij denkt de komende periode nodig te hebben. Kalfstong of kalfswangen moeten ruim van te voren besteld worden. Bepaalde specifieke rundsdelen zijn gewoonweg NIET bij hem/keurslager bestelbaar omdat de slagersketen op andere wijze portitioneerd (of hoe het opsnijden van karkassen wordt benoemd) Dan verwijst hij me naar slagers iin Goes die dat wel kunnen omdat ze nog gehele karkassen zelf versnijden. Mijn kertdiner 2 jaar geleden werd (voor mij) een sof omdat de bestelde kalfsschenkels de diameter van mijn onderarm niet overtroffen)

Sorry, ik dwaal af. Ik wou zeggen dat ik hier lokaal nog geen hybride producten heb gevonden, alleen de standard AH vleesvervangers. Maar ik zie me daar zelf nog geen hybride gehaktbal mee maken...
Ander item dat ik nog wil oppakken om de vleesconsumptie in Huize Oosten te verminderen is het verhogen van de visconsumptie. Ben thuis niet opgegroeid met vis (behalve vissticks) en dat wordt dus hier ook hoogstens 1 maal maandelijks genuttigd. Tilapia en pangasius? Zou ze niet eens weten te herkennen aan uiterlijk en smaak. Hoorde dat ze redelijk visgraadvrij aangeschaft kunnen worden en dat is een plus. Want als ik ergens een gigantische hekel aan heb is het visgraten uit m'n mond peuren ...

Winny zei

vegetarische slager produkten kan je gewoon via internet bestellen. http://www.devegetarischeslager.nl/

Nell Nijssen zei

@PaulO: Ieuuuuwwww, watzegjemenou? Verwezen worden naar een slager in Goes? Laat je niks wijsmaken. Of hij moet weggestopt zitten tussen de schorren en slikken, waar hij louter voor zichzelf en naasten een goed stukje vlees uit een zelfgeschoten dier weet uit te hakken.
Verder in het Zeeuwse ook alleen de Keurslager, die zijn status louter ontleent aan alle smeersels en kruiden die zijn vlees malser maken (en dus voor de gemiddelde consument smakelijker, lees: toegankelijker).
Neen, helaas, ook hier geen kalfswangetjes of -schenkels, ossenstaarten of wat dies meer zij.
Mijn slager om de hoek kijkt al boos als ik om "naturel" vraag ;-
Ik denk er het mijne van, zie: http://eetplezier.blogspot.com/2011/07/over-slagers-en-scharrelende-varkens.html

PaulO zei

#Nell: volgens mij zit jij dus in de buurt van 'mijn' slager's broer, die dus ook slager is. Want hij had het rond november er over dat zijn broer Iberco verkocht maar dat de omzet tegenviel.
Ook is het publiek in BoZ niet zo'n culivolk, want hier staat elk leuk initiatiefwinkeltje met delicatessen binnen 6 maand weer te koop. 't Zal dus weer Rotterdam of Antwerpen moeten worden om ons soort specials te vinden ...
[En natuurlijk Hanos - Breda]

Nell Nijssen zei

@PaulO: culiwinkels zijn hier ook in no-time weg. Veuls te stads ...
Maar het Krabbengat heeft dan weer wel carnaval en da's zelfs hier teveel gevraagd ;-(
@Theo: sorry voor dit gekeuvel op jouw stekje

Theo zei

Hoi Winny, bedankt voor de link naar de vegatarischeslager. Het lijkt me leuk daar eens heen te gaan. Ik werd gelijk verliefd op zijn vegapers ;-)

Related Posts with Thumbnails