vrijdag 5 september 2008

Stoofschotel van rundvlees met Spaanse bonen, uienknoedels en cider


Ik moet weer aan de herfst denken als ik naar buiten kijk en als ik aan de herfst denk moet ik aan stoofschotels denken. Zo kwam het dat ik bij de slager een mooi stuk rundvlees uitzocht, op zoek ging naar Lima-bonen en een fles cider uit de kelder haalde.
Zin om te koken, zin in lekker. Dit gerecht is compleet zoals het uit de pan komt. Door de uienknoedels heb je geen aardappels of iets dergelijks nodig. De knoedels zijn knapperig aan de bovenkant en zuigen de saus op. Ze zijn heerlijk van smaak door de uien en de mosterdpoeder. De saus heeft door de cider die urenlang de verrukkelijkste sappen uit het vlees en de groenten heeft getrokken een intense maar milde smaak gekregen.
Het kost allemaal niet eens veel tijd om te maken en het hele huis geurt heerlijk naar happen verleidelijk zacht smeltend vlees met mooie groenten.
Zo mag de herfst toch weer komen?

Voor de stoofpot heb je nodig:
Ruim bloem om alle groenten en vlees mee te bedekken. (De saus gaat hier wat van binden bovendien).
Zout en versgemalen zwarte peper
Anderhalf pond stooflappen (liefst met wat vet!)
Wat stengels bleekselderij en een of twee winterwortels
Wat kleine uitjes of sjalotjes
Wat geweekte Limabonen maar als je die niet kunt vinden kun je net als ik een blik Bonduelle Spaanse reuzenbonen nemen
Wat tijm en een paar laurierblaadjes
Een fles cider en een goede eetlepel Worchestersauce


Nu opgewekt de groenten wassen en in stukken snijden. Het vlees snijd je even opgewekt in stukken van plus minus vijf centimeter en alles wordt ruim met bloem bedekt. Dit gaat in de pan met alle hierboven genoemde ingrediënten en wordt aan de kook gebracht. Vuur laag, deksel erop en vlamverdeler of, onder ons gezegd, de sudderplaat eronder. En nu maar wachten, wachten terwijl er zich een metamorfose voltrekt onder het deksel die je avond helemaal goed gaat maken.

Voor de knoedels heb je nodig:
Een uitje dat je schilt en fijn hakt
Wat olie om het uitje in te bakken
200 gram zelfrijzend bakmeel
Een flinke theelepel mosterdpoeder en wat peper en zout
100 gram boter
Flink wat vers gehakte peterselie
Misschien 3 eetlepels koud water


Bak het uitje in de olie en laat afkoelen. Doe onderwijl alle andere ingrediënten in een kom en voeg na een tijdje de ui erbij. Kneed tot een deeg en vorm hier ongeveer 12 balletjes van.
Als het vlees gaar is gaan de knoedels in de pan zo dat ze half in het vocht liggen en half er boven uit komen. De pan gaat dan nog een half uur zonder deksel in een oven van 200 graden.
Verrukkelijk, meer zeg ik er niet van.

1 opmerking:

Ben zei

Hoi, ziet er fantastisch uit, allemaal. Maar essentiele vraag: hoe lang moet het vlees sudderen? Stuur ajb je antwoord naar benjamin@snelbij.nl want ik wil het vandaag gaan maken!

Dank!

Related Posts with Thumbnails