Toen ik door de supermarkt liep nadat ik net mijn siphon gekocht had zag ik bij de kaasafdeling een pakje kaaswafels liggen. Mijn eerste associatie was die met ijs maar dat was puur door het uiterlijk. Het zijn dunne brosse goudgele wafeltjes gemaakt door Ziegler Käsetaler. Er zit echter een echte kaassmaak aan en het was zodoende maar een kleine stap naar het wafeltje met een kaas espuma. Die is er na enig geëxperimenteer gekomen.
Wat heb je nodig?
een pakje Ziegler Käsetaler (ik heb het bij verschillende supermarkten gezien.)
100 gram zachte geitenkaas (kan nog ietsje meer zijn)
2 dl slagroom
1 dl melk
1 eetlepel honing
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
wat plakjes ontbijtspek
verse dille en peterselie
pijnboompitten
Maak eerst de espuma.
Doe de kaas, melk, room, honing, olijfolie in de mengbeker en pureer dat grondig. Zeven lukt nadien niet meer omdat de massa te dik is, dus je moet lang en op hoge snelheid pureren anders loop je kans dat je siphon verstopt raakt. Ik heb de espuma inmiddels een aantal keren gemaakt en dat is gelukkig niet gebeurd, dus vrees niet, maar pureer. Breng de massa op smaak met peper en zout en doe in de siphon met 1 gasbommetje. Leg hem een paar uur voor gebruik in de koeling.
Bak het spek knapperig uit en snij het klein.
Rooster de pijnboompitjes mooi bruin in een droge pan.
Snij de peterselie en de dille fijn.
Leg op een bord een wafeltje en bespuit dat met een mooie rozet espuma. Strooi hier de kruiden op met wat spek en dek af met een ander wafeltje. Ook hier spuit je een rozetje op waarna je het geheel afwerkt met de kruiden en de pijnboompitjes. Serveer wel direct voordat de espuma inzakt.
Het is een leuk en simpel gerechtje voor een etentje. Je kunt het allemaal van te voren klaar maken en het is niet veel werk om het gerecht op het laatst samen te stellen. Ik heb het als alternatief voor het obligate kaasplankje in een diner verwerkt.
De smaak hangt natuurlijk af van het kaasje dat je gebruikt. De mijne was zacht van smaak en romig. Zo zou je het gerecht ook kunnen omschrijven. Filmend in de mond met een niet al te hoog smaakgehalte. Daarom heb ik er wat rijpe tonen aan toegevoegd zoals de pijnboompitten en het spek. De kruiden zorgen voor een wat frisser accent. Het wafeltje richt zich behalve door zijn duidelijke smaak, op het mondgevoel omdat hij zo lekker knappert en heerlijk contrasteert met de zachte en romige espuma.
8 opmerkingen:
Hallo Theo, ik heb net uw blog ontdekt en vind het zo leuk dat ik deze helemaal vanaf het begin aan het lezen ben (alle dagen een stukkie). Ik heb net de serie Indonesische gerechten gelezen en vind het er heeeeeel erg lekker uitzien allemaal, wil dus ook zelf wat gaan maken. Nu is mijn vraag om de recepten te printen is daar een handigheidje voor?? of moet ik knippen en plakken enzo. Misschien een domme vraag maar als het makkelijk kan....
Groet, Karin.
Hoi Karin, dat is geen domme vraag hoor, ik zit zelf ook wel eens te zoeken op sites of er zo'n handige functie aanwezig is. Helaas is dat bij niet zo. Knippen en plakken gaat dan nog het snelst alhoewel ik nogal eens pen en papier(tje) pak en de ingrediënten overneem.
Wat leuk trouwens dat je mijn 'stukkies' allemaal gaat lezen. Ik voel me vereerd hoor.
En nog even over die Indonesische recepten, het zijn mijn 'sterrecepten'. Ik maak bijna wekelijks een gerecht zodat we uit de diepvries een kleine rijsttafel kunnen samenstellen. We vinden ze zelf stuk voor stuk bijzonder lekker. Ik zal nog eens mijn pindasaus en kipsaté op het web zetten. Mocht het niet helemaal lukken, schrijf dan nog even, misschien kan ik nog wat helpen.
Groeten van Theo
Hallo Theo, wat leuk zo'n snelle reactie ik ga wel wat studderen met knippen en plakken en anders pen en papier is ook niks mis mee. Afgelopen zaterdag hebben we (voor de tweede keer)Rendang gegeten ik had twee recepten eentje een keer ergens uitgeknipt en uit een boekje van Julius Jaspers een beetje van beide we vonden het (weer)heerlijk. en uiteraard te veel gemaakt dus er zit ook nog een kleine portie in de vriezer. Daarom was ik zo blij met nog meer van zulk zoort recepten, het is weer eens heel wat anders en het ruikt ook geweldig. Ook een goed idee diverse (kleine) porties in de vriezer en dan uiteindelijk een mini rijsttafel, het eerste zit er al in. Oh ja ik vind het ook altijd moeilijk welk soort rundvlees ik moet kiezen, baklap-riblap-stooflap-runderlap-sucade, en zo nog wel wat namen, ik zie door de bomen het bos niet meer.
Bedankt alvast ook voor de komende recepten, ik kan voorlopig vooruit. Ik zal ook nog wat kruiden en specerijsn noteren kan ik die eerdaags alvast meenemen als ik in de stad kom. Ook wij wonen tussen de maisvelden en bloembollen, heerlijk rustig.
Groet Karin.
Hi Theo, Wat drinken we erbij? Zo te zien zowel frisse (geitenkaas) als rijpe ingredienten, romig en het krokante (strakke) van de wafel.De smaakintensiteit lijkt me ook vrij hoog liggen he? Heb je iets geprobeerd? Misschien een Riesling beerenauslese?
Hallo Karin,
Dat boekje van Jaspers ken ik niet maar vaak zijn de recepten die je tegenkomt heel bruikbaar. Ik zoek er vaak een aantal op, vergelijk die met elkaar en maak dan mijn eigen versie die ik verder ontwikkel.
Ik heb ook nogal eens getwijfeld welk stoofvlees te nemen. Soms lukt het goed met eenvoudige stooflappen en dan valt het weer tegen. De laatste tijd neem ik altijd sucadevlees en snij het vette gedeelte eruit. Ik weet het, vet heeft smaak en maakt het vlees malser als het mooi geaderd is, maar ik wil geen hap puur vet in de mond hebben met deze Indonesische recepten.
Uiteindelijk wordt het goede resultaat behaald volgens mij met een goede bereiding. In dit geval, laat de temperatuur niet te hoog oplopen in de pan. Tussen de 80 en 90 graden is ideaal. Laat het vlees als het kan afkoelen in het stoofvocht, dan zuigt het zich weer vol wat meer smaak en malsheid tot gevolg heeft.
Trouwens, ik heb de blosjes nog op mijn wangen van onze polderwandeling. Genieten hé, op het platteland ;-)
Hoi Martine,
Een interessante vraag waar ik me ook het hoofd over gebroken heb. Op de Riesling BA zou ik zelf niet zo gauw gekomen zijn. Er zit maar een klein zoetje (1 lepel honing) in de mix. Maar je brengt me wel op een idee. Ik heb deze zomer in Mayschoß twee flesjes Riesling Auslese gekocht. Hij staat voor me, de kurk is een beetje omhoog gekomen. Dat is weliswaar geen BA maar dat zou toch ook moeten kunnen ivm het kleine zoetje? Ik kreeg tussen haakjes ook nog een Saar Riesling 2008, Faß 16 van Peter Lauer. Kan ik nog járen bewaren. Gaat vast niet lukken.
Ik heb op dat zelfde diner jouw tip opgevolgd en mijn Champagne met dadels gevuld met roomkaas geserveerd. De champagne was niet zo 'life and kicking' meer maar had nog een mooie neus van gist, brioche en iets van Sherry, en ging uitstekend samen met de dadels!
Om tenslotte nog even terug te komen op mijn wijnkeuze op dat diner, na dit kaasgerechtje heb ik een chocoladedessert geserveerd en daar ging een flesje PX bij open. Verrukkelijk. Met dit in gedachten hebben we de Bachus maar doorgedronken die bij mijn Kabeljauw in witte wijnsaus zat. (Uiteraard ook gebruikt in de saus).
Hoe dan ook, je tips hoor ik graag!
hoi Theo!
Wat gezellig was het gisteren he.
Ik zag hier meteen de kaaswafeltjes met vulling waar je het gisteren over had. Het ziet er heerlijk uit! Ik ga vast ook eens zoiets maken.
Ik ga ook eens jouw blog doorspitten, het ziet er heel goed uit allemaal. En je hebt zelfs al een boek uitgegeven zag ik.
Ik ga je volgen hoor, heb al een link op mijn blog gezet.
Groeten en wie weet komen we elkaar weer eens tegen bij een volgend event!
Monique
Hoi Monique, Ja het was heel leuk! Hopelijk kunnen we weer eens samen wat maken bij een volgende gelegenheid. Het smaakte in ieder geval heerlijk.
Groeten van Theo
Een reactie posten