maandag 28 december 2009

Crepes Suzette


Dunne pannenkoekjes in een fluweelzoete saus van sinaasappel. Een garnituur van wat fijne gestes schil en enkele partjes sinaasappel. De saus is op smaak gebracht met gekarameliseerde poedersuiker, boter en Cointreau. Het is verrukkelijk en je zou er snel te veel van eten, zeker aan het einde van een wat uitgebreider menu. In mijn versie is dat risico wat kleiner omdat ik maar één crepe per persoon gebakken heb. Deze is ook nog eens bijgesneden zodat hij een rechthoekige vorm heeft gekregen. De crepe is opgerold en wordt gepresenteerd met een heel klein bolletje ijs erop. Het levert een heerlijke combinatie van koud en warm op.
Dit gerecht is ontwikkeld door Auguste Escoffier. Oorspronkelijk gemaakt met een beurre Suzette, een melange van gesmolten boter met suiker, Grand Marnier, sinaasappel en citroen. Het flamberen van de crepes kent voorstanders en tegenstanders. Door de combinatie met het ijs hebben we gekozen om niet te flamberen, de smaak van de Cointreau hebben we evengoed te pakken.
Suzanne Reichenberg (1853-1924) was baronesse de Bourgoing en actrice. Zij was het die haar naam leende aan dit gerecht.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Theo,

Bekijk nu pas je blog. Ziet er weer fantastisch uit! Ik wens je alsnog (wel een beetje laat!) een heel gezond en gelukkig 2010 met veel mooie recepten (kan ik ook nog wat aan hebben). Weet jij trouwens waar chocolade cautina te koop is? Heerlijk over een cappuccino!

Jeannette

Theo zei

Hoi Jeannette,

Leuk dat je weer komt buurten. Voor jullie ook een prachtig en gezond 2010!.
Chocolade cautina ken ik eerlijk gezegd niet, laat staan waar je het kunt kopen. Je maakt me wel nieuwsgierig. Ik zal eens kijken of ik het op een van mijn strooptochten tegenkom.
Hartelijke groeten van Theo

Related Posts with Thumbnails