maandag 21 december 2009

MinestroneOns kerstsoepje!
Minestrone, dat klinkt naar het zuiden, de zomer, Italië... Maar wat is het eigenlijk? Het is een Italiaanse soep met een lange traditie. Al in de middeleeuwen werd deze soep gegeten. Het was een brei-achtig gerecht waar allerlei restjes in terecht kwamen. In de verschillende Italiaanse streken heeft de soep telkens weer een ander gezicht gekregen. In Ligurië werd de soep vooral bereid met veel verse groenten. In het noorden gebruikte men veel paddestoelen, selderij en aardappelen. In Genua werden juist vaak weer aubergines gebruikt. In de ene regio voegde men pasta toe, in de andere rijst. Tegenwoordig vormen bijna altijd tomaten een vast onderdeel van de soep.
In deze versie ontbreken ook de tomaten niet. Zij zijn gepureerd, gezeefd en daarna verwerkt tot een sorbet die op smaak gebracht is met Balsamico-azijn, olijfolie en peper en zout.
In deze soep is geen rijst terecht gekomen maar wordt die apart geserveerd. Een in bouillon gegaarde risotto wordt als quenelle samen met de sorbet op een cracker van Parmezaanse kaas gepresenteerd. Hoe zou Parmezaanse kaas ooit kunnen ontbreken in een Italiaans gerecht?

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails