vrijdag 25 december 2009

Filet Wellington


Dit gerecht bestaat in zijn oorspronkelijke vorm uit een rundfilet met duxelles (gehakte champignons) en een stuk paté de foie gras in bladerdeeg. Tegenwoordig wordt de foie gras uit diervriendelijke overwegingen vaak weg gelaten.
Artur Wellesley was de eerste hertog van Wellington. Hij kreeg deze titel toen hij Napoleon overwon met zijn Engelse troepen in de slag bij Waterloo. Bij deze benoeming hoorde een diner waar dit bestaande gerecht geserveerd werd en voortaan zijn naam zou dragen.
Een andere legende wil dat dit gerecht zijn naam ontleent aan een goed gepoetste ruiterlaars, wellington boot. Deze glimt net zo als een vers gebakken Filet Wellington.
Eind zestiger jaren beleefde het een renaissance toen het als lievingsgerecht van president Nixon vaak in het witte huis bij belangrijke ontvangsten geserveerd werd.
Wij brengen het in een lichtere versie van ossenhaas, een duxelles, bladerdeeg, knolselderijpuree en een rode wijnsaus.

Allemaal heel fijne kerstdagen!

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails