maandag 26 april 2010

Blini met gerookte zalm en kaviaar

We hadden dit weekeinde als ‘wachthapje’ blini’s met gerookte Schotse zalm en wat kaviaar. Eerlijkheidshalve moet ik vermelden dat echte kaviaar niet te krijgen is op Goeree-Overflakkee, dus heb ik me moeten behelpen met High Seas Lumpviseieren. Dat is dus goedkoop en wel te krijgen. Het restje dat over is gebleven eet ik dan ook zonder problemen op met eieren en wat mayonaise. Heerlijk.

Ik had nog een fles crémant van Ladubay staan en wilde hier het diner mee beginnen. Een crémant is een mousserende wijn. De meeste mensen noemen dit een Champagne maar dat is niet toegestaan omdat de wijn uit de Loire komt, in dit geval uit Saumur, en niet uit de champagnestreek. Het is niet helemaal toevallig omdat het Loiregebied de tweede producent in Frankrijk na Champagne is. De wijn is gemaakt volgens de méthode traditionelle en de tweede gisting op fles moet minstens een jaar duren. Hier zit een verschil met een Champagne omdat volgens de méthode champenoise de tweede gisting minimaal 15 maanden moet duren. Hoe langer een mousserende wijn rijpt, hoe kleiner de koolzuurbelletjes worden, wat een teken van goede kwaliteit is.
Mijn fles was brut, had een heerlijk aroma van wit fruit, van citrus, had een stevige maar aangename mousse in de mond, en had een heerlijke smaak. Een wijn om te combineren met schelpdieren en vis. Vandaar, op speciaal verzoek, dit gerechtje.

75 gram bloem 75 gram volkorenmeel (boekweitmeel is eigenlijk traditioneler), zout, een ½ zakje gedroogde gist, 2 dl. lauwwarme melk, en een ei.
Doe in een kom de bloem en het meel met het zout, gist, het ei en de melk. Klop het goed door elkaar en laat een uurtje op een warme plaats staan. Als het goed is vertoont het beslag veel bellen waardoor je extra luchtige blini’s kunt bakken.
Laat wat boter smelten in een koekenpan en bak hier kleine blini’s in. Beleg ze met zalm en kaviaar en je hebt een heerlijke amuse.

Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails