donderdag 21 februari 2013

Boerenkoolstamppot, maar dan een beetje netjes


Vreemd eigenlijk, bedenk ik nu, we hebben boerenkoolstamppot gegeten én ik heb de lente gevoeld. Nog maar een paar dagen geleden liep ‘s morgens buiten en voelde hoe de zon mijn nek en rug verwarmde. Er stond geen wind en ik liep door het bos dat aan het dorp grenst. Het rook weer naar water en aarde en overal klonk het gezang van vogels. Ik heb in stilte geleefd, dacht ik bij mezelf. Ineens besefte ik hoezeer ik verknocht ben aan dat gekwetter en gefluit dat ongemerkt in de herfst was uitgedoofd. 
Toch stamppot dus, en wel omdat de presentatie mij zo beviel. Ik bladerde door een boekje van Ad Jansen en daar zag ik het. Stamppot maken we allemaal maar deze presentatie tilt het net naar een niveau dat je dit stamppotje ook op een chiquer etentje zou presenteren.
Voor twee personen gebruikte ik:
  • 500 gram bloemige aardappelen
  • Peper, zout en nootmuskaat
  • ½ dl melk
  • 25 gram boter
  • 2 uien
  • 100 gram spekblokjes
  • 100 gram boerenkool
  • 2 saucijzen, maar een rookworst geeft een mooier resultaat

Maak van de aardappelen een puree en zorg dat hij smeuïg genoeg is.
Snipper de ui en bak die met het spek uit in een koekenpan.
Kook de boerenkool in ruim water met zout in vijf minuten gaar en giet af.
Bak of verwarm het vlees.

Spuit met behulp van een spuitzak drie mooie banen aardappelpuree op het bord.
Meng de kool door het ui/spekmengsel en leg dat mooi op de puree.
Snij het vlees in plakjes en leg dat dakpansgewijs op de kool.
Kijk, en eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Paul Oosten zei

Het ziet er uit als een Hereboerenkool

Theo zei

Haha, had ik die maar bedacht Paul!

Related Posts with Thumbnails