vrijdag 22 augustus 2008

Echte tosti’s met twee soorten kaas!

Als ik in Leuven ben moet ik gewoon altijd even langs Elsen. Wat benijd ik die Leuvenaren met deze winkel. Een prachtig assortiment, en bovendien genoeg en vriendelijk personeel. Zij kunnen je ook adviseren welke van de Parmezaanse kazen je moet kiezen als je deze wilt raspen en gebruiken om te smelten. En niet alleen in de feestmaanden staan er kaasplanken in alle formaten klaar om mee te nemen, compleet met fruit en noten. Een genot om langs de counter te lopen op zoek naar nieuwe kaasjes of een oude bekende. Wat ik bijna altijd meeneem is geraspte Gruyère en geraspte Parmezaanse. Vraag me even niet welke Parmezaanse, want een van de vaste rituelen is mijn vraag aan de verkoper welke hij mij aanraadt om te smelten. Het aardige is dat ik altijd hetzelfde antwoord krijg en dat ik dat altijd weer vergeet. Dat is vast ook een van de redenen dat ik telkens weer bij Elsen langs ga.
Vorige keer heb ik zelf brood gebakken en als het wat ouder is geworden leent het zich perfect voor een overheerlijke tosti. Stel je eens voor, je snijdt zelf met het broodmes twee grote boterhammen die niet precies even dik zijn. Je belegt deze met een goede ham die, als de slager die voor je snijdt, ietsje dikker is gesneden dan de gebruikelijke vliesdunne velletjes die je bij de supermarkt koopt. Je neemt geraspte Parmezaanse kaas en Gruyère. De buitenkant van de tosti beboter je en daar strooi je, netjes tot op de randjes (anders verbranden ze) de Parmezaanse kaas over. Dan komt aan de binnenkant een laagje Gruyère, ham, weer Gruyère, boterham en tenslotte weer de boter met de Parmezaanse kaas. Ikzelf geef nog een royale draai aan de pepermolen bij de ham. Dit gevaarte gaat op een rooster onder de grill. Je moet er even bij blijven. Als de Parmezaan goudgeel gesmolten is draai ik de tosti om, besmeer hem en bestrooi hem dan pas aan de andere kant met de rest van de Parmezaanse kaas, en plaats hem weer onder de grill. Zo nu en dan kijk ik verlekkerd in de oven of hij al klaar is.
Geloof me, deze tosti is echt onvergelijkbaar met die platgedrukte botterhammetjes die je doorgaans met wat ketchup aangeboden krijgt.Geen opmerkingen:

Related Posts with Thumbnails